Ion Ariton, audiat la DNA
Fostul ministru al Economiei Ion Ariton s-a prezentat azi la DNA după ce săptămâna trecută i-a fost ridicată imunitatea pentru a fi anchetat în dosarul "Gala Bute".
Articol de Mădălina Verman, 17 Februarie 2015, 10:49
Ion Ariton a fost chemat pentru a i se comunica că procurorii au început urmărirea penală în cazul său, precizează redactorul RRA.
În 12 februarie, senatorii au aprobat solicitarea DNA în vederea formulării cererii de începere a urmăririi penale faţă de Ariton.
În urma audierii senatorului Ion Ariton, în data de 10 februarie, Comisia juridică a hotărât, cu majoritate de voturi, să admită solicitarea Parchetului de pe lângă ÎCCJ în vederea formulării cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de fostul ministru al Economiei.
DNA a solicitat declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Ariton, fost ministru al Ministerului Economiei, pentru participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, în dosarul Gala Bute.
Anchetatorii au constatat că Ariton i-ar fi determinat pe reprezentanţii a 10 companii de stat aflate în subordinea sa (Hidroelectrica SA, Transelectrica SA, Nuclearelectrica SA, Transgaz SA, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Rovinari SA, Romgaz SA, Oil Terminal SA, IAR Ghimbav SA şi Societatea Naţională a Apelor Minerale SA) să sponsorizeze, cu suma totală de 1.742.830 lei, organizarea galei internaţionale de box profesionist organizată la Bucureşti la data de 9 iulie 2011, în cadrul căreia a evoluat sportivul Lucian Bute.
Procurorii susţin că, în condiţiile în care evenimentul era organizat de societatea comercială cu capital privat SC Europlus Computers SRL, care a fost şi beneficiarul real al sponsorizărilor, sponsorizarea galei de box era interzisă de Legea nr. 32/1994.
Potrivit DNA, deşi beneficiarul real al sponsorizărilor a fost SC Europlus Computers SRL (care deţinea exclusivitatea organizării şi care a încasat toate veniturile galei), a fost folosită de Federaţia Română de Box pentru a evita dispoziţiile imperative ale Legii nr. 32/1994 şi a crea aparenţa că este susţinută activitatea unei persoane juridice fără scop patrimonial.
În acest context, suma totală de 1.742.830 lei, care ar fi făcut obiectul sponsorizărilor, constituie prejudiciu pentru companiile menţionate.