Iohannis: Statul de drept este o chestiune vitală pentru România

Președintele Klaus Iohannis consideră că problemele referitoare la legile justiţiei şi la codurile penale trebuie rezolvate în România, fără a aştepta soluţii din afara ţării.

Adăugat: 1 Februarie 2018
Ultima actualizare:1 Februarie 2018

Politica Romaneasca
Foto: Declarație de presă comună Klaus Iohannis - Jean-Claude Juncker
trimite pe mail

Statul de drept este o chestiune vitală pentru România şi nimeni nu are îndoieli în privinţa funcţionării acestuia, a afirmat, ieri, la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis, la conferinţa de presă comună cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Şeful statului s-a arătat convins că problema modificărilor legilor justiţiei va fi rezolvată strict de autorităţile române, fiind o problemă internă.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene a declarat că sistemul judiciar şi România funcţionează şi că nu crede că se poate vorbi de faptul că Bucureştiul nu ar respecta statul de drept, atât timp, cât deciziile Curţii Constituţionale sunt respectate.

Independenţa justiţiei este intangibilă, consideră şeful statului, care, după întâlnirea avută cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că problemele referitoare la legile justiţiei şi la codurile penale trebuie rezolvate în România, fără a aştepta soluţii din afara ţării.

"Sunt hotărât şi convins că voi reuşi ca aceste discuţii să se termine cu legi, care vor fi în varianta cea mai bună, legi care pot fi folosite practic. Dar, cel mai important obiectiv al meu rămâne acelaşi: independenţa justiţiei româneşti este intangibilă, este o chestiune pentru care mă voi implica total şi voi face tot, absolut tot ce poate să facă un preşedinte pentru a păstra lucrurile aşa", a spus Klaus Iohannis.

Juncker: Locul României este în spațiul Schengen

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene a afirmat că statul de drept a făcut progrese remarcabile în România şi este inacceptabil ca ţara noastră să facă paşi înapoi pe acest drum.

Jean-Claude Juncker a precizat că locul ţării noastre este în Spaţiul Schengen:

"Dacă legile din România rămân aşa cum au fost ieşite din Parlament şi eliminarea MCV şi aderarea României la Schengen ar fi probleme care să pună în alţi termeni. Legile trebuie schimbate, în consecinţă. Trebuie respectată decizia înţeleaptă a Curţii Constituţionale. Eu cred că trebuie să terminăm cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi că trebuie să-i asigurăm României un loc din Spaţiul Schengen, pentru că eu cred că este o chestiune de deminitate naţională. Românii nu merită să fie trataţi ca europeni de mâna a doua. Pentru mine România şi românii sunt în centrul vieţii europene şi voi continua să fac toate eforturile pentru a atinge acest obiectiv", a susținut Jean-Claude Juncker.

Preluarea de către România în primul semestru din 2019 a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene a fost o altă temă a convorbirilor, iar şeful statului a subliniat că ţara noastră este pro europeană şi aşa va rămâne.

El a amintit că dosarele care vor fi scandete în timpul exercitării preşedinţiei sunt Brexit, negocierile privind cadrul financiar multianual post-2020 şi viitorul Uniunii Europene.Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
1 Februarie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza