Iohannis: Sistemul de justiţie din România are nevoie de mai multe reforme

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că sistemul de justiţie din România are nevoie de mai multe reforme.

Adăugat: 4 Martie 2021
Ultima actualizare:4 Martie 2021

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, președintele României. Sursa: presidency.ro
trimite pe mail

Sistemul de justiţie din România are nevoie de mai multe reforme, care să fie în linie cu recomandările europene, a declarat ieri preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a participat la evenimentul de prezentare a raportului de activitate a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de anul trecut.

În opinia preşedintelui, reanalizarea Legilor justiţiei nu mai poate fi amânată şi în acest sens este nevoie de dezbateri ample în Parlament:

Klaus Iohannis: În anul 2020, cetăţenii şi-au exprimat fără echivoc, prin vot, opţiunea pentru reforme şi consolidarea principiilor statului de drept. În acest context, reanalizarea Legilor justiţiei nu mai poate fi amânată. Am încredere că în perioada următoare, cadrul care reglementează activitatea justiţiei din România va redeveni unul predictibil, în acord cu standardele unui stat european.

Preşedinta instanţei supreme, judecătoarea Corina Corbu, a declarat că în pandemie, colegii său au soluţionat un număr mai mare de dosare decât în 2019, deşi s-au confruntat cu lipsa spaţiului, volumul mare de muncă şi problema pensionării:

Corina Corbu: Calitatea de judecător la Înalta Curte nu este o poziţie comodă. Încărcătura psiho-emoţională, necesitatea păstrării în mod permanent al celui mai înalt nivel de pregătire profesională, acceptarea posibilităţii exprimării unor poziţii critice, uneori vehemente, în spaţiul public sunt inerente acestei înalte demnităţi. Problema pensionării judecătorilor Instanţei Supreme rămâne pentru mine un motiv de tristeţe. Înalta Curte pierde judecători prin pensionare la vârsta la care pe plan mondial se consideră că abia dobândeşti înţelepciunea şi rafinamentul juridice care sunt necesare pentru a judeca în ultimă instanţă, în cadrul unei jurisdicţii supreme.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
4 Martie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza