Iohannis: România îşi asumă angajamentul de a furniza securitate în regiune

Preşedintele Iohannis susţine că situarea regiunii la frontierele NATO şi UE, dar și ale Orientului Mijlociu, existența unor conflicte deschise sau înghețate și prezența unor importante resurse energetice sporesc valoarea strategică a zonei Mării Negre.

Adăugat: 25 Mai 2015
Ultima actualizare:25 Mai 2015

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, preşedintele României
trimite pe mail

România îşi asumă în continuare ferm angajamentul de a furniza securitate în regiune şi de a promova o Europă sigură, liberă şi prosperă, nu  doar în interiorul NATO şi al Uniunii Europene, ci şi în vecinătatea acestora.

Declaraţia a fost făcută astăzi, de preşedintele Klaus Iohannis la deschiderea unui seminar pe probleme de securitate în regiunea Mării Negre, organizat de Serviciul Român de Informaţii.

În cadrul, discuţiilor Klaus Iohannis a evidenţiat valoarea strategică a Mării Negre în actualul context geopolitic.

"Nu se poate vorbi de rezultate semnificative în planul securităţii. Aceasta, şi pentru că a lipsit o viziune integrată, iar multe iniţiative au rămas, din păcate, la stadiul de proiect. România îşi asumă în continuare ferm angajamentul de a furniza securitate în regiune, de a susţine procesele de stabilizare, reformă, democratizare şi integrare în zonă, de a promova o Europă sigură, liberă şi prosperă nu doar în interiorul NATO şi al Uniunii Europene, ci şi în vecinătatea acestora", a spus preşedintele.

El a mai declarat că situarea regiunii la frontierele NATO şi UE, dar și ale Orientului Mijlociu, existența unor conflicte deschise sau înghețate sporesc valoarea strategică a zonei Mării Negre.

"Marea Neagră este un spaţiu atât de convergenţă, cât şi de coliziune a intereselor ţărilor riverane, dar şi a diverşilor actori internaţionali. Evoluţia geopolitică şi de securitate în zona Mării Negre, poziţia geografică a regiunii, riscurile şi ameninţările la adresa stabilităţii în zonă sunt aspecte care atrag tot mai mult interesul comunităţii internaţionale. La acestea se adaugă și elementele ce ţin de cooperarea politică, economică şi militară.

Situarea regiunii la frontierele NATO şi UE, dar și ale Orientului Mijlociu, existența unor conflicte deschise sau înghețate, criminalitatea transfrontalieră, deficitele democratice și prezența unor importante resurse energetice sporesc valoarea strategică a zonei Mării Negre", a afirmat Iohannis în discursul său susţinut la eremonia de deschidere a Programului Internaţional "Securitate în regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil".

VEZI DISCURSUL PREŞEDINTELUI


 



Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
25 Mai 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza