Iohannis la CSM: Îmi voi exercita rolul constituţional de a sprijini justiţia

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că va face tot ce îi stă în puterea constituţională pentru garantarea independenţei Justiţiei.

Adăugat: 5 Ianuarie 2018
Ultima actualizare:5 Ianuarie 2018

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, preşedintele României
trimite pe mail

Consiliul Superior al Magistraturii îşi alege, astăzi, o nouă conducere, într-o reuniune în care este dezbătut şi raportul de activitate al acestei instituţii pe anul trecut.

La şedinţă participă şi preşedintele Klaus Iohannis, în prima apariţie publică din acest an.

Pentru funcţia de preşedinte al CSM şi-a anunţat candidatura judecătoarea Simona Camelia Marcu, membru al Consiliului din partea instanţei supreme. 

În discursul său, preşedintele Klaus Iohannis a spus că îşi va exercita rolul constituţional de a sprijini justiţia şi a reafirmat că persoanele cu probleme penale nu au ce căuta în conducerea statului.

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că justiţia în România este şi trebuie să rămână independentă  şi a dat asigurări că va face orice stă în puterea constituţională să contribuie la garantarea independenţei justiţiei.

Pe de altă parte, şeful statului a făcut referire la dezbaterea insuficientă, lipsa de transparenţă şi procedura nemaivăzută prin care au fost adoptate în Parlament legile justiţiei.

El şi-a exprimat speranţa că judecătorii Curţii Constituţionale se vor apleca cu mult profesionalism asupra acestor acte normative.

"În cazul în care anumite chestiuni vor trebui clarificate, cred că şi Parlamentul are puterea să recunoască că anumite lucruri s-au întâmplat fără discuţii publice suficiente, fără o transparenţă, aşa cum o aşteaptă toată lumea, şi se pot adapta articolele în aşa fel încât legile să le fie de folos celor care funcţionează sub autoritatea lor", a spus Kaus Iohannis. 

În replică, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a spus că nu el a fost cel care a predat proiectul legilor justiţiei către comisia specială, ci comisia l-a invitat, după care a însuşit proiectul ca iniţiativă legislativă.

El a menţionat că într-un alt context s-a angajat să facă o radiografie a evoluţiei sistemului judiciar, pentru a putea vedea în ce măsură echilibrul puterilor în stat poate fi etapizat cu o îmbunătăţire. 

"Am vorbit de procedura de elaborare a legilor justiţiei. Sigur, nu vreau să spun că a fost bine sau nu a fost bine, dar cu certitudine vreau să vă spun că nu ministrul justiţiei a predat proiectul de lege către comisia specială, ci comisia specială a invitat ministrul justiţiei, care a prezentat proiectul de lege 50 de minute, după care comisia l-a preluat şi l-a însuşit ca iniţitivă legislativă, este adevărat, cu foarte multe mulţumiri", a spus Toader. 

Judecătoarea Simona Camelia Marcu, membru CSM din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de preşedinte al Consiliului.

Ea îşi va prezenta în candrul şedinţei proiectul de management.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
5 Ianuarie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza