Iohannis: Dorim să preluăm puterea în 2015, cel târziu în 2016

Partidul Național Liberal nou creat în urma fuziunii cu PDL dorește să preia puterea în România, în 2015 sau cel târziu în 2016.

Adăugat: 18 Noiembrie 2014
Ultima actualizare:26 Noiembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, președintele PNL
trimite pe mail

Copreşedintele Partidului Naţional Liberal Klaus Iohannis a declarat marţi că PNL doreşte să preia puterea în 2015 sau cel târziu în 2016, precizând că nu se doreşte o "cosmetizare a unui guvern PSD".

"Ceea ce dorim noi este o schimbare a puterii în România. Noi dorim să preluăm puterea. Nu mai există două partide. Un singur partid, PNL nou, doreşte să preia puterea. Şi acest lucru se va întâmpla în 2015 sau cel mai târziu în 2016. Nu dorim o cosmetizare a unui Guvern PSD, nu ne interesează cosmetizări de ochii lumii", a spus Klaus Iohannis, într-o conferință de presă.

El a subliniat că este nevoie de bugetul pe 2015, susţinând că Guvernul trebuie să arate de unde plăteşte "pomenile electorale, ce taxe şi impozite va creşte şi cum vede anul 2015".

Întrebat dacă preluarea puterii se va face prin negocieri cu celelalte partide sau prin dizolvarea Parlamentului şi alegeri anticipate, Iohannis a răspuns: "Votul cetăţenilor ne-a spus ce se doreşte, mai departe, politicienii trebuie să-şi facă treaba. Acum este nevoie urgent de tot de legea bugetului, fiindcă indiferent ce şi cum, anul 2015 începe pe 1 ianuarie şi românii trebuie să ştie ce se întâmplă".

Iohannis a precizat că vor exista şi negocieri, PNL urmărind preluarea puterii prin schimbări în "arhitectura puterii" din Parlament.

"Nu preşedintele decide cine are majoritatea în Parlament, Parlamentul are o configuraţie, noi dorim să o schimbăm în sensul în care noi vom prelua puterea, restul decurge foarte simplu: Guvernul se schimbă prin moţiune de cenzură", a afirmat Iohannis.

Vasile Blaga: Nu vom primi traseişti politici ca să facem majorităţi

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat în aceeași  conferinţă de presă că partidul nu va primi "traseişti politici" pentru a face "majorităţi" în Parlament.

"Nu vom primi traseişti politici ca să facem majorităţi. În acest moment există o largă majoritate în jurul PSD declarată ca atare de UDMR, UNPR şi aşa mai departe. Au tot ce au nevoie să vină cu acest buget magnific, în care au promis de toate, că le vor rezolva pe toate, fără să mărească taxele şi impozitele", a spus Blaga.

Întrebat dacă are în vedere posibilitatea negocierii cu alte partide pentru formarea unei alte majorităţi parlamentare, inclusiv partide care în prezent se află la guvernare, Blaga a răspuns că a observat "poziţii diferite, contondente chiar, în interiorul unor partide" şi a dat ca exemplu poziţiile divergente ale liderilor UDMR.

Legea amnistiei trebuie picată

Copreşedintele PNL Klaus Iohannis a declarat marţi că Legea amnistiei şi graţierii trebuie respinsă în Parlament şi că Legislativul trebuie să reia discuţiile privind simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentarilor.

"În Parlament trebuie votată şi picată legea amnistiei şi graţierii, trebuie urgent să înceapă discuţiile pe Codul electoral, există o comisie, trebuie să se reactiveze şi toate partidele trebuie să înceapă discuţiile pe Codul electoral, care adună toată legislaţia în materie. Este nevoie de o îmbunătăţire netă şi clară în acest domeniu", a spus Iohannis.

El a afirmat că este nevoie şi de un vot foarte clar în Parlament cu privire la solicitările de încuviinţare a anumitor demersuri ale justiţiei, susţinând că este necesară simplificarea procedurilor în aceste cazuri.
Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
18 Noiembrie 2014
Ultima actualizare:
26 Noiembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza