Iohannis: Cooperarea dintre România şi Marea Britanie joacă un rol major

Preşedintele Iohannis a subliniat importanţa vizitei premierului Cameron în România în contextul în care, este prima oară în 16 ani în care un premier al marii Britanii vizitează oficial România.

Adăugat: 9 Decembrie 2015
Ultima actualizare:9 Decembrie 2015

Politica Romaneasca
Foto: presidency.ro
trimite pe mail

În conferinţa de presă comună, care a avut loc, după discuţiile dintre cei doi înalti oficiali, preşedintele României, a declarat că discuţiile au vizat parteneriatului strategic cu Marea Britanie pe diversele paliere.

Klaus Iohannis a  subliniat ideea potrivit căreia dimensiunea militară şi de securitate a cooperării bilaterale joacă un rol major, mai ales pe fondul de securitate actual.

Prima vizită oficială, după 16 ani

"Este prima vizită oficială în România a unui premier britanic în ultimii 16 ani. Bine aţi venit domnule prim-ministru în România. Marea Britanie este unul din partenerii noştri importanţi de care ne leagă un parteneriat trategic. În discuţiile purtate astăzi ne-am propus aprofundarea acestui parteneriat pe diversele sale paliere. Considerăm că dimensiunea militară şi de securitate a cooperării bilaterale dintre România şi Marea Britanie joacă un rol major, mai ales pe fondul de securitate actual, complex şi marcat de provocări", a afirmat Iohannis.

Preşedintele României a arătat că ţara noastră este interesată în mod deosebit de securizarea flancului estic al NATO şi a insistat asupra faptului că schimburile comerciale dintre cele două ţări au înregistrat "anul trecut cel mai înalt nivel din istoria bilaterală".

Despre românii din Marea Britanie

Şeful statului a mai spus că în discuţiile cu premierul Cameron a fost abordată şi problema românilor care trăiesc în Marea Britanie.

"Am discutat şi despre comunitatea românească din Marea Britanie. Trebuie subliniat faptul că cea mai mare parte a cetăţenilor români sunt foarte bine integraţi şi contribuie prin taxele şi impozitele pe care le plătesc la economia Marii Britanii", a spus Iohannis.

Marea Britanie, mai puternică în UE

Cât priveşte locul Marii Britanii, Klaus Iohannis a afirmat că  "locul Marii Britanii este clar în familia europeană".

"UE este mai puternică cu Marea Britanie în interiorul ei şi Marea Britanie este mai puternică în interiorul UE. Ne dorim identificarea unor soluţii care să conducă în cadrul referendumului care urmează să fie organizat în Marea Britanie la un vot favorabil menţinerii statutului de membră în UE a Marii Britanii. Aceste soluţii, evident, vor trebui să fie în concordanţă cu prevederile tratatelor Uniunii, să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale, inclusiv libera circulaţie a persoanelor", a afirmat Iohannis.

Despre fenomenul migraţiei, preşedintele României a reafirmat că "obiectivul prioritar al acţiunilor comune la nivel european trebuie să fie abordarea cauzelor profunde ale fenomenului migraţiei", şi că dialogul este extrem de important.

David Cameron: Suntem buni parteneri de afaceri

La rândul său, premierul Marii Britanii a trecut în revistă relaţii dintre cele două ţări.

"Marea Britanie şi România au relaţii importante, suntem parteneri în UE, în NATO şi suntem buni parteneri de afaceri. Afacerile noastre de comerţ se ridică la 3,5 miliarde de euro, anul trecut. Suntem, de asemenea, parteneri energetici şi sprijinim necesitatea de a consolida securitatea energetică în Europa", a arătat Cameron.

Acesta a precizat că ţara sa va avea o colaborare cu România şi pe partea consolitării flotei navale şi că salută demersul de a aloca Armatei 2 la sută din PIB, din 2017

"România îşi consolidează flota navală şi există şi o oportunitate de a dezvolta această cooperare cu Marea Britanie", a spus David Cameron.

Premierul Marii Britanii a susţinut că sprijină libera circulaţie, dar a subliniat că nu a crezut  că aceasta va aduce "atâţia oameni".

"Sprijin principiul liberei circulaţii, este un principiu de bază şi românii, ca şi alţi europeni, aduc o contribuţie valoroasă în Marea Britanie în majoritatea, în foarte multe domenii, dar nu am crezut niciodată că această libertate de mişcare va aduce atâţia oameni şi trebuie să rezolvăm toată această presiune care se exercită pe serviciile noastre publice", a mai spus acesta.

DECLARAŢIILE INTEGRALE PE PRIMA PAGINĂ, ÎN PLAYERUL AUDIOAutor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
9 Decembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza