Iohannis aruncă noi critici către Guvern, la şedinţa DIICOT

Preşedintele Iohannis a arătat că recentele iniţiative ale Executivului privind modificarea legislaţiei penale ar fi avut repercusiuni grave asupra dosarelor din competenţa DIICOT.

Adăugat: 16 Februarie 2017
Ultima actualizare:16 Februarie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, preşedintele României
trimite pe mail

Şedinţa de bilanţ a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, DIICOT, s-a încheiat cu puţin timp în urmă.

A participat preşedintele Klaus Iohannis, dar şi procurorul general Augustin Lazar şi procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi.

Şedinţa s-a desfăşurat cu uşile închise; presa nu a avut acces.

În cursul zilei de astăzi, însă, pe site-ul DIICOT a fost publicat raportul de activitate pe anul 2016 al instituţiei.

În document sunt prezentate principalele momente ale activităţii DIICOT în anul trecut, dar şi planurile de viitor.

Preşedintele Klaus Iohannis a plecat de la sediul DIICOT fără a face declaraţii jurnaliştilor.

La şedinţa de bilanţ, şeful statului a arătat, însă, că recentele iniţiative ale Executivului privind modificarea legislaţiei penale ar fi avut drept consecinţe nu doar scăderea în intensitate a luptei anticorupţie, ci şi repercusiuni grave asupra dosarelor din competenţa DIICOT.

Klaus Iohannis a apreciat promptitudinea cu care Direcţia a reacţionat public şi a precizat că adoptarea acestor legi ar fi crescut riscul apariţiei unor condiţii favorizante infracţionalităţii.

În ceea ce priveşte bilanţul Direcţiei în anul 2016, procurorii au soluţionat peste 13.000 de dosare, cu aproape 13 procente mai mult faţă de anul precedent.

Numărul persoanelor cercetate a scăzut de la 17.000 la 15 şi au fost întocmite aproape 1.500 de rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, /.../ ascendent cu 28 de procente.

DIICOT a înregistrat în 2016 o scădere a numărului inculpaţilor achitaţi de instanţele de judecată, iar valoarea totală a măsurilor asiguratorii dispuse se ridică la 4,2 miliarde de lei.Autor:
Diana Surdu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
16 Februarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza