Iohannis: Am cerut SRI echilibru şi echidistanţă necondiţionată

Prezent la bilanțul SRI, președintele Iohannis a cerut echilibru şi echidistanţă necondiţionată în desfăşurarea activităţilor acestuia, precum şi aprofundarea parteneriatului cu scoietatea civilă.

Adăugat: 29 Martie 2017
Ultima actualizare:29 Martie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Președintele Klaus Iohannis (stânga) și șeful SRI, Eduard Hellvig
trimite pe mail

Serviciul Român de Informaţii are nevoie de instrumente legislative adaptate noilor evoluţii interne şi internaţionale. Este ideea comună desprinsă din declaraţiile făcute de preşedintele Klaus Iohannis şi directorul SRI, Eduard Hellvig, la bilanţul instituţiei pe 2016.

Serviciul Român de Informaţii doreşte să modernizeze şi mai mult parteneriatul pe care îl are cu instituţiile statului.

De aceea, va lucra pentru un model mai transparent de control şi pentru o relaţie mai deschisă cu Parlamentul şi cu societatea civilă, a declarat directorul SRI, Eduard Hellvig.

Pe de altă parte, a amintit că în 2017, SRI este chemat să protejeze şi să promoveze securitatea naţională a României, pe baza unei legi principale din 1991, în condiţiile în care de atunci realităţile s-au schimbat radical.

"Este, din perspectiva mea, momentul unei ample dezbateri publice pentru un pachet modern de legislaţie de securitate naţională, minim intruzivă, cu garanţii constituţionale pentru cetăţeni şi mai ales cu repere etice", a spus Eduard Hellvig.

Prezent la bilanţ, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat încrederea în capacitatea SRI de a proteja România în faţa riscurilor actuale şi viitoare.

În opinia sa, Serviciul şi-a menţinut şi în 2016 reputaţia de partener de încredere în formate externe, contribuind activ şi consistent la susţinerea intereselor naţionale de politică externă.

"Aştept în continuare cel puţin acelaşi nivel de contribuţie, furnizarea de cunoaştere necesară fundamentării unor decizii, care ţin de promovarea intereselor României. Am cerut SRI echilibru şi echidistanţă necondiţionată în desfăşurarea activităţilor acestuia, precum şi aprofundarea parteneriatului cu scoietatea civilă, cu cetăţeanul, la a cărui securitate este chemat să vegheze", a susținut Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai spus că a apreciat rezultatele obţinute de către SRI în combaterea agresiunilor cibernetice, lupta împotriva criminalităţii organizate şi în prevenirea ameninţărilor de natură teroristă.

AUDIO Discursul președintelui la bilanțul SRIAutor:
Oana Bâlă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
29 Martie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza