Iohannis, adeptul votului uninominal mixt

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, nu agreează propunerea PSD de a se introduce votul uninominal pur pentru alegerile parlamentare, ci este adeptul uninominalului mixt, după modelul german.

Adăugat: 6 Iunie 2013
Ultima actualizare:6 Iunie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail
Klaus Iohannis a precizat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Sibiu, că aceasta este poziţia sa personală şi nu implică în nici un fel PNL.
 
"Nu îmi place ideea, mie personal. Nu sunt adeptul uninominalului pur, dar evident vor exista discuţii în USL, vor exista discuţii mai ample şi se va lua o hotărâre. Deci, acest răspuns nu implică PNL, este părerea mea de primar", a precizat Iohannis.
 
El a spus că pe acest subiect evident vor exista discuţii mai ample în USL şi apoi se va lua o hotărâre. 
 
Klaus Iohannis a mai declarat că alegerile parlamentare trebuie să asigure, într-o măsură rezonabilă, proporţionalitatea reprezentării, iar votul uninominal pur nu garantează acest lucru.
 
În ţările cu apă caldă, aceste lucruri au fost analizate, decenii de-a rândul şi nu întâmplător, unul din sistemele pe care Forumul German le-a propus şi sunt în continuare membru şi am în continuare aceeaşi părere, este sistemul german, care prevede că fiecare cetăţean să aplice două ştampile: una pe un nume şi una pe un partid. Este un sistem uninominal mixt. Asigură reprezentarea proporţională a partidelor, garantat. Asigură pe de altă parte, intrarea în Parlament pentru politicienii care sunt foarte bine văzuţi, fiindcă primesc un număr mare de voturi, inclusiv, ordonează politicienii în interiorul partidului, fiindcă partidele ţin cont de câte voturi a primit fiecare pe listă", a explicat liderul PNL, joi, la Sibiu.


Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Carmen Vulcan
Adăugat:
6 Iunie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza