Iohannis acuză ANI de "exces de zel": Sunt în perfectă legalitate

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, afirmă, referitor la constatarea ANI privind un conflict de interese în cazul unui contract semnat ca edil, că "nu e niciun conflict de interese după legea din această republică" şi că el se află în "perfectă legalitate"

Adăugat: 8 August 2013
Ultima actualizare:8 August 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Prim-vicepreşedintele PNL, primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că Agenţia Naţională de Integritate nu are dreptate şi că el nu a fost şi nu este în niciun conflict de interese, acuzând instituţia de "exces de zel".
    
"Nu e niciun conflict de interese, după legea din această republică. Nu mă surprinde. Este o interpretare excesivă a legislaţiei. Sigur că am fost preşedinte al Forumului (Democrat al Germanilor din România, n.r.), dar nu am fost nici măcar reprezentant în AGA la Societatea Honterus, nici membru în AGA şi ca şi preşedinte al Forumului am avut cu totul alte atribuţii, decât de a mă ocupa de Honterus. Iar ca şi primar, am semnat actele, evident, în baza unor documente care au rezultat din licitaţii publice. Deci, nu poate să fie...", a spus Iohannis.
    
Potrivit edilului, ANI nici măcar nu ar fi putut să-l acuze de conflict de interese în legătură cu activitatea Tipografiei Honterus din Sibiu, întrucât această speţă nu ar fi prevăzută în Legea ANI.
    
"Ca să nu vorbim că Legea ANI nici nu prevede această speţă, ea este prevăzută în altă legislaţie şi conflictul de interese ar fi putut să apară în măsura în care aş fi putut să am un beneficiu din acest contract. Ori, nici nu poate fi vorba de aşa ceva, fiindcă nu am fost în niciun fel implicat în activitatea Societăţii Honterus. Deci, o nouă speţă discutabilă", a mai precizat primarul Sibiului.

Iohannis: Eu sunt în perfectă legalitate
    
Întrebat dacă se consideră vinovat sau nevinovat, Iohannis a răspuns că nu pledează în niciun fel.

"Eu sunt în perfectă legalitate. Vă daţi seama că eu am discutat cu juriştii înainte să mergem pe varianta Tipografiei Honterus şi am constatat că nu este niciun fel de conflict de interese", a ţinut să sublinieze acesta.
    
Întrucât nu este prima dată când ANI îl acuză pe Iohannis, cu care a avut două procese, din care pe primul l-a pierdut, iar al doilea este în curs de desfăşurare, primarul Sibiului a arătat că nu se consideră hărţuit de ANI, însă a lăsat să se înţeleagă că totuşi consideră că Agenţia dă dovadă de "exces de zel" în cazul său.
    
Iohannis nu ştie dacă acţiunea ANI împotriva sa a fost la comandă politică, însă este convins că ANI nu se va opri şi va căuta noi acuzaţii la adresa sa.
    
"Nu pot să afirm aşa ceva (dacă a fost comandă politică, n.r.). Dar nici contrariul nu l-aş afirma. (...) Vor tot căuta în speranţa că tot vor găsi ceva. Miza mea este evident să arăt că au greşit", a spus Iohannis.

ANI cere Parchetului să îl cerceteze pe Klaus Iohannis pentru conflict de interese, în cazul unui contract semnat în decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, deţinută de Forumul Democrat al Germanilor, al cărui preşedinte era la acel moment.

Potrivit documentului deţinut de ANI, Iohannis a semnat, la 23 decembrie 2010, un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Municipiului Sibiu şi SC Tipografia Honterus SRL, societate comercială deţinută de Forumul Democrat al Germanilor din România.

Iohannis a deţinut funcţia de preşedinte al FDGR în perioada 2002 - 2013.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
8 August 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza