Ioana Petrescu la RRA: Reducerea CAS va crea locuri de muncă

Ministrul Finanțelor susține că impactul bugetar pe care îl va avea reducerea CAS poate fi susținut de la bugetul de stat.

Adăugat: 11 Iulie 2014
Ultima actualizare:11 Iulie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Reducerea CAS cu 5% la angajator va determina crearea mai multor locuri de muncă, susţine ministrul finanţelor, Ioana Petrescu.

Ea a precizat, la Radio România Actualități,  că impactul bugetar pe care această măsură îl va produce poate fi susţinut de bugetul de stat, contrazicându-l în acest fel pe preşedintele Traian Băsescu, în condiţiile în care acesta a pus sub semnul întrebării oportunitatea reducerii CAS.

"Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu 5 % este necesară, benefică şi oportună, pentru că în România avem o impozitare a pieţei muncii excesivă care determină foarte mulţi angajatori să îşi plătească personalul total sau parţial la negru, comiţând evaziune fiscală, a declarat ministrul finanţelor publice", a spus Ioana Petrescu.

În plus, în acest moment există şi banii pentru a acoperi pierderea de venituri la buget pe care această măsură o presupune, necesitatea identificării acestora fiind şi motivul pentru care ea se va aplica de la 1 octombrie.

"De la 1 iulie nu eram convinsă că avem resursele în buget pentru acest an, de la 1 octombrie ştiu că avem resursele pentru acest an şi există resurse şi pentru 2015 şi deja pe termen mediu şi lung efectele reducerii CAS vor duce la efecte pozitive asupra economiei şi atunci acel impact bugetar calculat contabil va fi mult prea mic. Ideea este, la început, până când se văd aceste efecte, să fim siguri că există resurse în buget", a spus ministrul.

Ioana Petrescu spune că banii care le vor rămâne angajatorilor după reducerea CAS vor fi folosiţi pentru creare de noi locuri de muncă, pentru retehnologizare sau chiar pentru consum, toate aceste variante presupunând efecte benefice pentru economie.

Ministrul finanţelor a vorbit şi despre republicarea Codului fiscal, despre care a spus că este mult mai clar, corelează toată legislaţia fiscal, dar introduce şi o serie de măsuri noi, cum ar fi amnistia fiscală pentru fermierii care într-un an pierd peste 30% din recoltă din cauza unor calamităţi naturale, o mai mare flexibilitate pentru acordarea beneficiilor legate de pensii şi asigurări de sănătate private pentru angajaţi şi aplicarea metodei taxării inverse la vânzarea clădirilor.Autor:
Iulian Olescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
11 Iulie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza