Ioan Mang: Vreau să găsim o soluţie la UMF Mureş, să mulţumim toate părţile

Ministrul educaţiei, Ioan Mang, discută la Târgu Mureş cu profesorii şi studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie pentru a găsi soluţii la problema facultăţii în limba maghiară.

Adăugat: 10 Mai 2012
Ultima actualizare:10 Mai 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ioan Mang a declarat, joi, că vrea să găsească o soluţie la Universitatea de Medicină şi Farmacie, astfel încât "toate părţile să fie mulţumite", dar a precizat că nu se vor purta discuţii despre UDMR, întrucât "UDMR nu cred că face şcoală la UMF, vorbim de studenţii şi cadrele didactice, români şi maghiari".

"Să găsim o soluţie pentru a mulţumi toate părţile şi de asemenea, să nu încălcăm dispoziţiile Curţii de Apel Târgu Mureş. UDMR nu cred că face şcoală la Universitatea de Medicină şi Farmacie. Vorbim de studenţii şi cadrele didactice români şi maghiari. Cred că, de fapt, studenţii asta doresc. Cei care doresc să înveţe şi limba maghiară, nu doresc să aibă şi facultate neapărat, ci doar să poată învăţa", a declarat Ioan Mang.

Ministrul educaţiei a precizat că pe parcursul a peste două ore va purta discuţii cu conducerea universităţii, în primul rând cu Consiliul de Administraţie, cu rectorul Leonard Azamfirei, cu reprezentanţi ai studenţilor, cu reprezentanţi ai cadrelor didactice de etnie maghiară şi cu toţi factorii implicaţi în procesul de educaţie din Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

Totodată, Ioan Mang a precizat că că Universitatea Babeş-Bolyai este un model de urmat şi că studenţii medicinişti maghiari nu doresc neapărat o facultate, ci doresc doar să înveţe în limba maghiară.

"Eu cred că Universitatea Babeş-Bolyai este un model în acest sens, în ceea ce se doreşte şi aici, şi cred că studenţii asta doresc, cei care doresc să înveţe şi în limba maghiară nu doresc să aibă şi facultate neapărat, ci doar să poată învăţa. Carta (Universitară - n.r.), discutăm şi acest subiect, vedem ce putem obţine", a declarat Mang.

Benedek István speră ca ministrul educaţiei să rezolve prolemele de la UMF Mureş

La rândul său, preşedintele UDMR Târgu Mureş, profesorul universitar doctor Benedek Istvan, spune că din moment ce la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca, facultăţile în limba maghiară funcţionează foarte bine şi s-au înfiinţat fără probleme, iar acolo s-a putut concepe o Cartă universitară, conform Legii educaţiei, nu vede de ce nu ar fi posibil să se întâmple acelaşi lucru şi la Târgu Mureş.

Benedek István şi-a exprimat speranţa că joi, odată cu sosirea la Târgu Mureş a ministrului educatiei Ioan Mang şi a celui de externe Andrei Marga, problema de la UMF Târgu Mureş să fie rezolvată la fel ca şi cea de la UBB din Cluj Napoca.

Preşedintele UDMR Târgu Mureş a adăugat că profesorii maghiari de la UMF Târgu Mureş doresc rezolvarea problemei facultăţii maghiare la fel cum s-a rezolvat la Cluj Napoca, iar dacă acest lucru nu va fi posibil, se va discuta inclusiv varianta unei facultăţi maghiare de medicină finanţată de stat, posibil în subordinea altei universităţi.


 Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Reporter:
Raul Matiş
Adăugat:
10 Mai 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza