Investigaţia privind presupusul atac asupra leului, aproape de final

Consiliul Concurenţei investighează dacă în 2008 a avut loc un atac speculativ asupra monedei naţionale.

Adăugat: 29 Noiembrie 2012
Ultima actualizare:29 Noiembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Investigaţia Consiliului Concurenţei referitoare la presupusul atac speculativ din 2008 asupra monedei naţionale a intrat în ultima fază procedurală şi se va finaliza în următoarele luni, declară preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

În primele patru zile de tranzacţionare din octombrie 2008 leul s-a depreciat cumulat cu 5,6% şi mai mulţi oficiali ai BNR au vorbit atunci de o încercare de manipulare a pieţei de către bănci pe fondul atacului asupra leului declanşat de investitorii străini.  

"Este o investigaţie care a fost pornită în 2008 în contextul unui presupus atac speculativ împotriva leului. Se va finaliza în următoarele luni. În discuţia noastră la forul nostru de decizie care se numeşte plen se analizează dacă nu a avut loc o manipulare a indicelui nostru monetar ROBOR şi ROBID. Sunt indicii de piaţă monetari pe care îi stabilesc băncile. Pe baza tranzacţiilor dintre bănci se stabilesc aceste cifre. Dacă vom ajunge la sancţiuni sunt sancţiunile tradiţionale spre cifra de afaceri care la bănci este foarte mare. Acolo vorbim de activele lor şi vorbim de sume foarte mari", a spus Chiriţoiu.

Totodată, Consiliul Concurenţei are în lucru o investigaţie referitoare la piaţa cardurilor, respectiv la comisioanele pe care emitenţii cardurilor la percep de la  comercianţi.

Revizuirea nivelului comisioanelor ar putea fi  în beneficiul consumatorilor dacă şi comercianţii ar fi de acord să-şi ajusteze preţurile în consecinţă.Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
29 Noiembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza