Întreruperea livrărilor de gaze către Ucraina "nu afectează aprovizionarea UE"

Gazprom nu mai livrează gaze pentru Ucraina, dar partenerii ucraineni şi compania Naftogaz au asigurat că toată cantitatea de gaz pentru Uniunea Europeană care tranzitează Ucraina ajunge pe piaţa europeană, anunţă comisarul Günther Öttinger.

Adăugat: 26 Iunie 2014
Ultima actualizare:26 Iunie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Întreruperea de către Rusia a livrărilor de gaze pentru Ucraina nu afectează aprovizionarea Uniunii Europene.

Comisarul pentru energie, Günther Öttinger, s-a întâlnit,  la Bruxelles, cu ministrul ucrainean al energiei, Yuri Prodan, şi s-a pronunţat pentru reluarea negocierilor ruso-ucrainene, cu mediere europeană. 

"Pentru moment nu avem probleme; chiar dacă Gazprom nu mai livrează gaze pentru Ucraina, partenerii noştri ucraineni şi compania Naftogaz ne-au asigurat că toată cantitatea de gaz pentru Uniunea Europeană care tranzitează Ucraina ajunge pe piaţa europeană. Avem obiectivul comun de a evita întreruperile livrărilor de gaze spre Europa şi chiar spre Ucraina iarna viitoare. Ministrul Prodan m-a informat despre stadiul proiectului tehnic de inversare a fluxului de gaze, aşa-numitul reverse flow, care este una din opţiuni şi va permite livrarea de gaze dinspre Uniunea Europeană spre Ucraina prin Slovacia. Am anunţat, de asemenea, că-i voi contacta pe ministrul rus al energiei şi pe preşedintele Gazprom, iar ambiţia mea este să reluăm discuţiile trilaterale, astfel încât să ajungem până la sfârşitul verii la o soluţie de compromis sau la una temporară", a spus Günther Öttinger. 

Ministrul Yuri Prodan a dat la rândul său asigurări că absolut tot volumul de gaze livrat pieţei europene prin sistemul de tranzit ucrainean ajunge la destinaţie.

El a cerut ca un grup de experţi europeni să verifice aceste cantităţi la intrarea în Ucraina şi la ieşirea de pe teritoriul ţării şi şi-a exprimat disponibilitatea de a relua negocierile în format trilateral.Autor:
Sorin Croitorescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
26 Iunie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza