Intră în vigoare Regulamentul General privind Protecţia Datelor Personale

Regulamentul General privind Protecţia Datelor Personale la nivelul Uniunii Europene intră în vigoare astăzi.

Adăugat: 25 Mai 2018
Ultima actualizare:25 Mai 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Tuturor companiilor care desfăşoară activităţi în Uniune li se va aplica de acum acelaşi set de norme privind protecţia datelor, oriunde şi-ar avea sediul, şi, pentru că aceste norme sunt mai stricte, oamenii se vor putea bucura de mai mult control asupra propriilor date cu caracter personal, în timp ce companiile vor putea beneficia de condiţii de concurenţă echitabile. 

Regulamentul instituie un control sporit asupra datelor în cazul persoanelor fizice şi vine cu cerinţe noi în materie de transparenţă şi consolidarea drepturilor la informare, la acces şi la ştergerea datelor, adică aşa-numitul drept de a fi uitat.

"Sunt datele dumneavoastră, preluaţi controlul", acesta este principiul de la care se pleacă, un ghid chiar astfel intitulat, publicat pe site-ul Comisie, notează că, de exemplu, când cumpăraţi ceva online, vânzătorul trebuie să colectez enumai datele necesare în vederea îndeplinirii contractului şi să le şteargă atunci când nu mai are nevoie de ele.

De asemenea, îi puteţi cere companiei să vă dea datele personale pe care le deţine în legătură cu dumneavoastră, inclusiv numele şi datele de contact, datele cardului de credit, precum şi datele calendaristice ale achiziţiilor şi tipurile de achiziţii.

Un alt exemplu, motoarele de căutare sunt obligate să şteargă unele link-uri apărute ca rezultat al căutării după numele unei persoane, atunci când nu este vorba de o persoană publică.

Anul acesta şi anul viitor, Comisia va cofinanţa cu un buget total de până la două milioane de euro, acţiuni de sensibilizare înreprinse de autorităţile pentru protecţia datelor din fiecare ţară. În mai 2019, Comisia va realiza un bilanţ al punerii în aplicare a regulamentului şi va prezenta un raport privind punerea în aplicare mai departe a noilor norme în 2020.Autor:
Costi Dumăscu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
25 Mai 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza