Interzicerea cumulului pensiei cu salariul nu vizează prelungirea vârstei de pensionare

Ministrul Muncii a adus noi precizări privind proiectul de lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul .

Adăugat: 13 Martie 2021
Ultima actualizare:14 Martie 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a precizat din nou ieri că proiectul de lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul la stat nu vizează în niciun caz prelungirea vârstei standard de pensionare.

Iniţiativa prevede că cei care lucrează în sistemul public pot să rămână în activitate până la 70 de ani dacă doresc.

E un drept, nu o obligaţie, a explicat ministrul muncii.

Raluca Turcan: Dacă doreşti să te pensionezi după vârsta de pensionare poţi să o faci oricând. De asemenea, dacă eşti pensionat şi doreşti să te reangajezi, poţi să o faci oricând. Aşadar, statul nu obligă pe nimeni, dimpotrivă, ne dorim ca statul să ajungă să-i motiveze pe oameni, să-i impulsioneze, să se simtă atraşi şi oarecum mult mai mobili în relaţia de muncă. Nu te forţează nimeni. Dacă nu poţi să munceşti, te pensionezi la vârsta de pensionare. Dacă eşti bolnav, te poţi pensiona pe caz de boală înainte, adică legislaţia este fix aceeaşi, nu se schimbă vârsta de pensionare. E vorba de o opţiune.

Potrivit datelor Ministerului Muncii, în prezent sunt aproximativ 220.000 de pensionari în sectorul public care lucrează.

În opinia ministrului Raluca Turcan, aceasta înseamnă că în România există o tendinţă clară privind continuarea activităţii după pensionare.

Proiectul de lege privind interzicerea cumului pensiei cu salariul la stat este în dezbatere publică până la sfârşitul săptămânii viitoare.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
13 Martie 2021
Ultima actualizare:
14 Martie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza