Ascultă Radio România Actualitaţi Live

INTERVIU Maria Ligor: Numărul secțiilor de vot din străinătate va fi mai mic dacă nu modificăm legea

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Maria Ligor, a vorbit, în exclusivitate la Radio România Actualități, despre modificarea Legii electorale pentru românii din străinătate.

INTERVIU Maria Ligor: Numărul secțiilor de vot din străinătate va fi mai mic dacă nu modificăm legea

Articol de Gabriel Basarabescu, 07 August 2016, 09:03

Realizator: Invitat al acestei ediţii este doamna Maria Ligor, ministru delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni. Bună dimineaţa, doamna ministru!

Maria Ligor: Bună dimineaţa!

Realizator: Aţi dat foarte multe interviuri în ultima vreme şi un lucru rezultă foarte clar din toate acestea: sunt necesare o serie de modificări legislative, legea electorală trebuie oarecum modificată, pentru a nu se repeta tensiunile şi, să spunem noi, aşa, toate nefuncţionalităţile din alegerile din noiembrie 2014. La ce vă referiţi, care sunt principalele modificări pe care urmează guvernul să le introducă?

Maria Ligor: Din analiza noastră am dedus, am remarcat faptul că sunt două probleme principale, două obstacole tehnice, cum le-am numit noi, în actuala lege aflată în vigoare. În primul rând, faptul că numărul secţiilor de votare la care vor putea vota fizic românii din străinătate în această toamnă ar fi considerabil, am zis eu, dramatic mai mic decât anterior şi a doua problemă este faptul că neputând utiliza listele suplimentare decât la secţiile de votare de pe lângă misiunile diplomatice, înseamnă că vom avea situaţii în care cetăţeni români aflaţi într-o anumită localitate, trăind într-o anumită localitate şi existând o secţie de votare acolo, creată la solicitarea a cel puţin 100 de alegători, nu vor putea să voteze, vor fi nevoiţi să se ducă la misiunea diplomatică. Cam aşa se aşează legea în momentul de faţă, prin urmare, propunem modificarea acestor două prevederi.

Realizator: Înţeleg. Puteţi să ne explicaţi pentru noi, ca profani, de ce aţi spus că s-a ajuns ca numărul de secţii să scadă dramatic? Adică...?

Maria Ligor: Păi conform legii în vigoare, vom putea crea secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice, înţelegând aici ambasade, consulate, institute culturale, toate reprezentanţele noastre în exterior. Anterior, în 2014 şi în 2012, în 2008, când am mai organizat alegeri parlamentare, am avut posibilitatea să organizăm secţii de votare şi în alte locaţii sau localităţi decât la misiunile diplomatice. Nemaiexistând această posibilitate, evident, numărul se va reduce considerabil. De pildă, de la 50-51 de secţii de votare în Italia, vom ajunge la 11. De la 40 la scrutinuri succesive, vom ajunge la 10, asta pentru că legea prevede ca celelalte secţii de votare sunt create la cererea alegătorilor, ori neexistând un număr de solicitări de creare de secţii de votare, ajungem doar să concentrăm votul, alegerea la misiunile diplomatice.

Realizator: Aţi mai folosit o expresie interesantă, aţi spus "intervenţie reţinută" în schimbarea legislaţiei. Ce aţi vrut să spuneţi?

Maria Ligor: Dorinţa Guvernului este ca intervenţia să fie absolut minimală şi doar absolut necesară. Nu ne propunem în nici un fel să schimbăm filozofia legii electorale, soluţiile pe care parlamentul le-a dat. De pildă, o intervenţie cu adevărat dramatică ar fi să schimbăm de la un sistem, eu ştiu, pe reprezentare proporţională la uninominal. Nici vorbă de aşa ceva.

Realizator: Deci sunt doar nişte corecţii practic.

Maria Ligor: Nişte - exact - corecţii, pentru că dorim să îndepărtăm aceste două obstacole tehnice pe care le-am identificat. Şi asta, tot pentru că suntem preocupaţi, pe de o parte, de recomandările Comisiei de la Veneţia şi pe de altă parte, de poziţionarea CCR în legătură cu legislaţia electorală.

Consultările cu partidele, "absolut necesare"

Realizator: Înteleg că săptămâna asta aţi început consultări informale cu partidele, au fost principalele partide. Cuvântul "informal", sigur, deja vă pune în situaţia de a nu devoala prea mult, dar, totuşi, aşa, câteva păreri: speranţă că va ieşi totul bine, cum ar fi?

Maria Ligor: Consultările acestea sunt absolut necesare, pentru că partidele politice sunt competitorii electorali pentru alegeri şi prin urmare sunt direct interesaţi în privinţa intenţiilor guvernului. De aceea am făcut acest demers. De aceea suntem, de altfel, în plin proces de consultare cu partidele, urmând ca în momentul în care vom introduce proiectul de ordonanţă de urgenţă în consultare publică, să încorporăm pe cât posibil observaţiile partidelor.

Realizator: Pe de altă parte, în afara acestor modificări absolut necesare, principalul dumneavoastră, cum ar veni, aşa, câmp de activitate este relaţia cu românii de pretutindeni. Sunt foarte multe speranţe în foarte multe locuri, nu am să le numesc, poate, decât pe cele mai încinse: zona Timocului, zona Ucrainei, dar şi multe, multe altele. Probleme, până şi în Moldova. Cum vedeţi toată această relaţie? De curând aţi preluat acest mandat. O să începeţi să ajungeţi în cât mai multe zone. Care ar fi planul?

"Este imposibil să fixăm o agendă de la Bucureşti care să nu corespundă aşteptărilor de acolo"

Maria Ligor: Sigur, este un mandat foarte foarte scurt şi atunci şi nivelul de aşteptare trebuie gestionat cu multă înţelepciune, pentru că nu aş dori să creez, eu ştiu, aşteptări pe care după aceea... Sau să fac promisiuni pe care după aceea nu pot să le ţin.Dar activitatea departamentului este, practic, organizată pe două paliere principale: pe de o parte, "diaspora de mobilitate", cum îi spunem noi, românii care se află în Europa sau în alte ţări, în America de Nord, motivul principal fiind dorinţa de a căuta o slujbă mai bună, şi comunităţile noastre istorice, la care v-aţi referit dumneavoastră. Sunt în curs o serie de proiecte foarte interesante, îndeosebi de conservare a memoriei, de conservare a limbii, de conservare a identităţii. Sunt proiecte pe care noi le sprijinim şi care sunt, în esenţă, derulate de asociaţii sau de exponenţi ai comunităţilor noastre istorice şi dorinţa mea este, în primul şi în primul rând, să folosesc aceste câteva luni ca să consolidez capacitatea departamentului de a da răspunsuri mai rapide la acest tip de solicitări, pentru că angajând comunităţile, avem garanţia că putem schimba în bine lucrurile. Trebuie să avem la bază o agendă comună. Este imposibil să fixăm o agendă de la Bucureşti care să nu corespundă aşteptărilor de acolo.

Realizator: Exact, asta vroiam să spun şi eu! Vă mulţumesc! Într-un fel, aţi devansat întrebarea mea, dar aş completa-o cu următoarea idee: dacă sunteţi de acord cât de curând să realizăm nişte duplexuri interactive cu reprezentanţi ai comunităţilor, pentru că doar aşa putem vedea la firul ierbii exact ce-şi doresc ei şi cred că transparenţa ar fi foarte puternică, s-ar căpăta foarte multă forţă într-un astfel de dialog şi cred că postul public are această capacitate de a fi alături de Departamentul Românilor de Pretutindeni în legătură cu românii de peste tot. Şi pe noi ne ascultă românii din toată lumea.

Maria Ligor: Cu mare, cu mare plăcere. Aş adăuga la ce aţi spus nu doar că are capacitatea, dar are şi responsabilitatea să fie alături de români.

Realizator: Vedem, în funcţie de agendă, când va fi posibil aşa ceva şi cred că va fi foarte util. Abia aştept o discuţie, un pod între Radio România Actualităţi, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi - ştiu eu? - Timoc, Voivodina, Ucraina şi aşa mai departe. O să avem foarte mult spor. Până una, alta, spor în schimbarea acestei legi! Aşteptăm cu mult interes viitoarele evenimente.

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
Știri 25 Aprilie 2024, 15:04

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990

Ministrul Justiţiei, Alina Ghorghiu, a declarat că speră că statul român îşi va achita această restanţă, Dosarul Mineriadei,...

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
Știri 25 Aprilie 2024, 09:00

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara

Propunerea ca şedinţa să se desfăşoare la Timişoara a venit din partea preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred...

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Știri 25 Aprilie 2024, 08:42

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare

România este foarte interesată să lucreze cu parteneri internaţionali în dezvoltarea şi implementarea tehnologiei...

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
Știri 24 Aprilie 2024, 10:08

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România

Sunt în discuţie mai multe formule de calcul, dar pentru început salariul minim brut ar urma să crească de la 1 iulie de la...

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Știri 23 Aprilie 2024, 16:47

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală

Domenii precum apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior s-au aflat în centrul convorbirilor dintre...

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 17:15

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră

Cu 261 de voturi pentru şi şapte împotrivă, plenul reunit a aprobat şi solicitarea şefului statului pentru participarea...

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Știri 22 Aprilie 2024, 13:50

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud

Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de parteneriat strategic.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 10:43

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a supune aprobării solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la...

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră