Interviu cu Viorica Dăncilă, premierul României

EXCLUSIV "Nu trebuie făcută o impresie negativă despre România, pentru că lucrurile nu sunt de natură a afecta statul de drept".

Adăugat: 11 Iulie 2018
Ultima actualizare:11 Iulie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul Viorica Dăncilă le-a spus ieri  liderilor europeni cu care s-a întâlnit la Bruxelles că România este pregătită să-şi asume rolul important de anul viitor în exercitarea preşedinţiei la Consilul UE.

Doamna Dăncilă spune că i-a prezentat preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ultimele evoluţii privind reforma şi modificările din sistemul judiciar românesc.

Corespondentul RRA Amalia Bojescu a înregistrat următorul interviu cu primul ministru:

Reporter: Doamnă prim-ministru Viorica Dăncilă, aţi avut la Bruxelles o agendă încărcată şi întâlniri importante cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dar şi cu mai mulţi comisari europeni care gestonează domenii de interes, cum ar fi agricultura, fondurile europene sau economia. Toate aceste întâlniri au loc din perspectiva pregătirii României de a prelua preşedinţia Consiliului UE la 1 ianuarie 2019. Care este mesajul pe care l-aţi transmis aici, la Bruxelles, care sunt obiectivele ţării noastre pentru viitoarea preşedinţie?

Viorica Dăncilă: Mesajul este foarte simplu, ne dorim să avem o preşedinţiede succes, să răspundem provocărilor la nivel european şi, bineînţeles, provocărilor care vor apărea pe parcurs. Este clar că pe timpul preşedinţiei Consiliului UE deţinută de către România de la 1 ianuarie 2019 vom avea de răspuns unor provocări majore, Brexitul, viitorul UE după Brexit, provocări legate de cadrul financiar multianual. Legat de acest lucru, chiar vrem să obţinem un acord politic, ne dorim acest lucru şi avem şi sprijinul Comisiei Europene în acest sens, dar şi provocări legate de politicile tradiţionale, politica agricolă comună sau politica de coeziune. Bineînţeles, sunt şi alte politici cărora trebuie să le acordăm atenţia deosebită, mă refer la politica de apărare, la politica de migraţie, tineret, inovare şi multe alte lucruri care, aşa cum am menţionat, pot apărea pe parcurs.

Reporter: În ceea ce priveşte reforma sistemului judiciar şi cea a Codurilor penale, săptămâna trecută Comisia Europeană a transmis că urmăreşte aceste reforme şi că nu va ezita să ia măsuri acolo unde este necesar. Într-un comunicat pentru Radio România, purtătorul de cuvânt pe probleme de justiţie, Christian Wigand, spunea că lupta împotriva corupţiei şi asigurarea unui sistem judiciar independent şi profesional sunt de importanţă capitală, acest lucru aflându-se în centrul rapoartelor Comisiei privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Şi se mai precizează că este important pentru România să-şi intensifice eforturile şi să evite paşii înapoi faţă de realizările obţinute. Aţi abordat subiectul în discuţiile cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cum se vede la Bruxelles reforma sistemului judiciar din România?

Viorica Dăncilă: Am abordat acest subiect atât cu preşedintele Comsiiei Europene, Jean-Claude Juncker, dar şi cu vicepreşedintele Comisiei Europene, domnul Frans Timmermans. Suntem de acord la multe lucruri pe care le-a menţionat, şi noi ne dorim lupta împotriva corupţiei, şi noi ne dorim independenţa justiţiei şi noi ne dorim normalitatea. Şi cred că aceste lucruri au fost menţoinate şi de către Comisia Europeană. Am discutat despre Codurile penal, despre Codul de procedură penală, am explicat că acestea au fost rezultatul unor dezbateri de aproape un an de zile în parlamentul României, nu au foat adoptate, ca în 2016, într-o singură zi. Au fost consultaţi magistraţi, judecători, toţi cei care au un cuvânt important de spus legat de acest aspect. Am cerut dacă sunt neclarităţi sau sunt lucruri care să îngrijoreze, să le avem punctual, tocmai pentru a putea să remediem anumite lucruri, dar am explicat şi despre necesitatea modificării Codului penal, pentru că avem de transpus deciziile Curţii Constituţionale, dar şi directive europene în legislaţia naţională şi cred că acest lucru este important, că aceste lucruri ţin de intern şi că în nici un caz nu este afectat statul de drept. Nu trebuie făcută o impresie negativă despre România, pentru că lucrurile nu sunt de natură a afecta statul de drept. Am spus că ne dorim şi acum, cum ne-am dorit de prima dată, să fie ridicat Mecanismul de Cooperare şi Verificare până la prelurea preşedinţiei, am cerut sprijin în acest sens, şi că vom încerca, vom depune toate eforturile pentru a îndeplini cerinţele din raport.

Reporter: O ultimă întrebare, doamnă prim-ministru Viorica Dăncilă, România are în faţă o perioadă importantă, timpul trece repede, deja a început numărătoarea inversă până când va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene de la Austria. România este pregătită să-şi asume preşedinţia Consiliului Uniunii Europene?

Viorica Dăncilă: Da, România este pregătită, ne aflăm în grafic cu pregătirile, am preluat şi preşedinţia din umbră în timpul preşedinţiei austriece, vrem ca trecerea să se facă foarte lin, deja să lucrăm pe dosarele care se află pe masa preşedinţiei austriece şi cred că acest lucru este foarte important. Suntem pregătiţi din punct de vedere logistic, dar prezenţa mea astăzi la Bruxelles este legată şi de faptul că vrem o cooperare foarte bună cu Comisia, iar domnul comisar Oettinger, comisarul pe buget, mi-a spus că ne va trimite experţi la Bucureşti, astfel încât România să aibă o preşedinţie de succes. Este foarte important ca preşedinţia deţinută de România a Consiliului Uniunii Europene să fie o preşedinţie de succes, pentru că se va termina de fapt un ciclu. Va trebui să vedem rezultatele agendei strategice începute în 2014, este 2019, va începe o nouă perioadă şi efectiv va fi o evaluare care probabil îşi va pune amprenta pe viitorul construcţiei europene.
 Autor:
Radio România Actualităţi
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
11 Iulie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza