Interviu cu senatorul Titus Corlățean, aflat la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

Vizibilitatea României, percepția pozitivă pe care am reușit cu toții, prin muncă, să le determinăm, cu privire la România în cadrul sesiunii actuale de la Strasbourg, sunt lucruri absolut benefice pentru țara noastră.

Adăugat: 27 Iunie 2017
Ultima actualizare:27 Iunie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Titus Corlățean
trimite pe mail

Domnule Titus Corlățean, sunteți greu de prins, tocmai veniți de la o ședință a unei comisii. Ce s-a întâmplat acolo?

Titus Corlățean: Bun, agenda Adunării Parlamentare este foarte plină. Una dintre comisiile în care eu sunt, fac parte, sunt membru, mi-a făcut onoarea să mă desemneze raportor al Adunării Parlamentare al Consiliului Europei, în numele Comisiei de monitorizare a angajamentelor statelor membre, raportor al adunării cu privire la Georgia. Este un subiect extrem de important, extrem de complex ținând cont și de sensibilitatea evoluțiilor din regiune, conflictul, o parte din teritoriul georgian aflat sub ocupație străină. astfel încât această postură mă onorează, voi avea un coraportor din grupul ALDE din Suedia și sunt extrem de interesat să încep activitatea cât mai rapid, mai ales că și evoluțiile politice din Georgia sunt progrese înregistrate, dar mai sunt lucruri, democratic vorbind, de făcut.

Reporter: Rămânând puțin la politică externă, ieri, premierul Moldovei, astăzi, premierul Muntenegrului au mulțumit României pentru sprijinul în parcursul lor european. România devine un fel de portdrapel al noilor democrații?

Titus Corlățean: Da, eu mă bucur pentru faptul că atât în plenul Adunării parlamentare, cât și sperata, pentru că am avut întâlniri atât cu premierul Filip, dar astăzi și cu premierul din Muntenegru, care este fost ministru al justiției în guvernul cu care noi am lucrat și eu, personal, am lucrat atunci când am susținut aderarea Muntenegru la NATO, ambii premieri au subliniat în plenul Adunării Parlamentare, dar și în întâlnirile bilaterale rolul României și au exprimat gratitudinea lor pentru tot sprijinul pe care România îl acorda politic cu expertiză în proiectele importante pentru cele două țări. Astăzi, în mod particular premierul din Muntenegru a avut cuvinte extrem de frumoase la adresa României, răspunzând la o întrebare și niște comentarii pe care eu le-am făcut în plenul Adunării și spun eu că vizibilitatea României, percepția pozitivă pe care am reușit cu toții prin muncă să le determinăm cu privire la România în cadrul sesiunii actuale de la Strasbourg sunt lucruri absolut benefice pentru țara noastră.

Reporter: Revenim la ziua de astăzi, este o zi dedicată în mare parte luptei anticorupție. Spuneți-mi cât de extins este acest fenomen de a ajuns să fie discutat la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei atât de pe larg?

Titus Corlățean: Da, astăzi, în plenul Adunării Parlamentare există spre dezbatere un raport important prezentat de raportorul general pe această temă al Adunării, Michele Nicoletti, din Italia. El este și liderul grupului socialist din care eu fac parte, este un raport ciclic. Deci el este prezentat periodic cu privire la situația corupției și, respectiv, luptei anticorupție, din statele membre ale Consiliului Europei. M-am bucurat, ca să fiu sincer că nu suntem la capitolul studiu de caz negativ, în acest sens fac referin?ă. Eu voi participa la aceste dezbateri și voi prezenta, de altfel, în numele Comisiei afacerilor politice punctele de vedere cu privire la raport și, respectiv, cu privire la amendamentele care au fost depuse. Iată, însă, că acest raport confirmă că sunt state membre ale Consiliului Europei și, foarte interesant, chiar dacă nu explicit în acest raport, în paralel cu acest raport sunt mecanisme care s-au declanșat la nivelul adunării parlamentare, de verificare a unor acuzații de corupție cu privire la foști sau actuali membrii ai adunării. Pot să vă spun, în premieră dacă doriți, vorbim în general de membrii parlamentari la Strasburg din partea unor state vest-europene. E foarte interesant acest fenomen faptul că, iată, discutăm și despre chestiuni legate de corupția care există și în alte state cu mai mare vechime democratică și asta spune pe scurt că n-ar trebui să ne mai facem atât de multe complexe și să ne generăm noi înșine, singuri, probleme prin dezbaterea internă a unor... prin greșeli politice care se fac în plan intern, pentru că fenomenul corupției este o realitate, el există și în alte state cu mult mai mare vechime democratică și, iată, generează probleme inclusiv aici, la Adunarea Parlamentară. Una peste alta, raportul de astăzi privind situația corupției în Europa e un raport care merită studiat, inclusiv cu punctele critice față de alte state decât România.Autor:
Sorin Croitorescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
27 Iunie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza