Interviu cu procurorul general al României, Augustin Lazăr

"A fost plăcută surpriza să constatăm că specialiştii, experţii români în cadrul Europol sunt foarte numeroşi şi ne situăm printre primele naţiuni europene care au experţi în cadrul Europol, iar ei sunt foarte apreciaţi".

Adăugat: 11 Octombrie 2017
Ultima actualizare:11 Octombrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a participat în aceste zile la Forumul consultativ al procurorilor europeni, organizat de EUROJUST la Haga.

Augustin Lazăr a mai avut întâlniri cu directorul Europol, Rob Wainwright, şi cu preşedintele Colegiului procurorilor generali din Olanda, Gerrit van der Burg.    

Reporter Claudia Marcu (RRA): Domnule procuror general, aţi participat la Forumul consultativ al procurorilor de la nivelul UE, organizat de EUROJUST. Ce probleme a abordat România în cadrul acestui forum? 

Augustin Lazăr: Am abordat probleme care sunt de mare actualitate. Una dintre ele este criminalitatea cibernetică şi modalitatea în care noi am putea identifica instrumente juridice, instrumente investigative pentru a combate acest gen de criminalitate, iar a doua problemă a fost reprezentată de imigraţia ilegală, de prezentarea concluziilor unui seminar strategic care a avut loc în cursul anului acestuia, şi concluziile au fost prezentate procurorului general, pentru a lua la cunoştinţă despre ele.  Ceea ce a generat discuţii foarte vii şi propuneri, idei, a fost reprezentat îndeosebi de instrumentele de investigare în mediul digital. După cum bine ştim, există o criminalitate în acest spaţiu al internetului, o criminalitate care, din păcate, se extinde mereu. Ea este facilitată de globalizare, de noile tehnologii, şi organele investigative sunt provocate la inteligenţa profesională de a găsi instrumente juridice, instrumente de investigare care să poată conduce la identificarea, probarea faptelor, la descoperirea autorilor şi la tragerea acestora la răspundere.  Ceea ce s-a discutat mai susţinut este reprezentat de semnătura electronică - modalitatea în care se cooperează internaţional, transmiţând pe calea aceasta, reţea securizată. Cererile de cooperare judiciară internaţională, care sunt prezentate într-o formă electronică şi semnate electronic. Există state care sunt mai avansate, au un cadru legal pentru semnătura electronică, şi state în care încă nu s-a pus această problemă. Iar rolul acestei reuniuni a fost tocmai de a aatrage atenţia asupra eficacităţii cooperării judiciare în această materie, folosind instrumentele digitale şi semnătura electronică. 

AUDIO Interviul cu procurorul general al României, Augustin Lazăr:

 

Reporter: România unde se situează? 

Augustin Lazăr: Aş dori să vă spun că, din punct de vedere al cadrului legal, România se află printre primele state care au adoptat legea privind semnătura electronică, încă din 2001, iar din 2014 noile coduri - Codul Penal, Codul de Procedură Penală - au în vedere utilizarea acestor instrumente digitale. Spre exemplu, Codul de Procedură Penală permite cuiva să depună o plângere sau un denunţ în format electronic, ceea ce este foarte actual şi la nivelul standardelor europene. În practică însă, nu se utilizează cu atâta promptitudine şi eficacitate aceste instrumente. Tocmai de aceea s-a ţinut acest forum, pe această temă: să atragă atenţia celor care au cadrul legal şi instrumente - softuri şi toate resursele electronice necesare pentru a folosi aceste instrumente - să le pună în aplicare. Este şi o chestiune de formare profesională, pentru care noi ne preocupăm să încurajăm colegii noştri să ştie că există aceste instrumente şi să le utilizeze. 

Reporter: Rămânem la nivel european. Aţi vizitat o altă instituţie european, Europol. România are o contribuţie deosebită în Europol, în special - din câte ştiu eu - în lupta împotriva criminalităţii cibernetice; dar nu numai. Care este rolul dvs în această zonă? 

Augustin Lazăr: Am avut o întâlnire cu directorul Europol şi a fost o experienţă cu totul specială pentru mine. Este altceva, când cooperezi, atunci când ştii cu cine cooperezi, cunoşti persoana respectivă şi cunoşti resursele pe care Europol le are. A fost plăcută surpriza să constatăm că specialiştii, experţii români în cadrul Europol sunt foarte numeroşi şi ne situăm printre primele naţiuni europene care au experţi în cadrul Europol, iar ei sunt foarte apreciaţi. 

Reporter: Suntem în Oraşul păcii, unde avem două Curţi internaţionale permanente foarte importante - Curtea Penală Internaţională şi Curtea Internaţională de Justiţie. V-aţi oprit şi acolo astăzi. Cu ce rezultate? 

Augustin Lazăr: A fost o ocazie excepţională să o cunosc pe doamna procuror Fatou Bensouda, care este procurorul Curţii Penale Internaţionale - şi, după cum se conturează, într-o lume foarte dinamică, această Curte va avea un rol important în continuare.  Curtea Internaţională de Justiţie reprezintă o instanţă specială, care trebuie vizitată de toţi magistraţii care au preocupări în domeniu. La toate Curţile internaţionale din Haga am putut vedea o oportunitate extraordinară pentru tinerii jurişti români, pentru magistraţi în special, de a face vizite de studii mai îndelungate, mai laborioase sau mai punctuale, dar nişte oportunităţi extraordinare să cunoască activitatea acestor Curţi şi să dezvolte o carieră de magistrat în cadrul acestor Curţi. Noi avem magistraţi de o foarte bună cultură juridică, magistraţi de foarte bună anvergură, dar nu a existat o preocupare sistematică, nu a existat o strategie să fie trimişi să vadă şi să-şi depună candidaturi, atunci când sunt locuri libere la aceste Curţi internaţionale. Va fi un obiectiv important pentru conducerea Ministerului Public să organizeze vizite de studii la aceste Curţi, iar tinerii magistraţi să poată înţelege cum lucrează aceste Curţi şi ce oportunităţi ar fi atât pentru ei, cât şi pentru România, dar şi pentru Uniunea Europeană, să beneficieze de aceste resurse, de aceste talente pe care magistraţii români le au. 

Reporter: V-aţi întâlnit cu preşedintele Colegiului Procurorilor din Olanda. Cum se materializează colaborarea în plan bilateral? 

Augustin Lazăr: Cu ocazia Forumului procurorilor generali, am putut vedea că Haga este un loc în care deja instrumentele investigative digitale sunt puse în aplicare în mod special de către colegii noştri olandezi, care sunt foarte avansaţi în acest domeniu. Făcând schimb de bune practici cu ei, noi vom avea de câştigat. Ei şi-au arătat disponibilitatea de a sprijini autorităţile judiciare române de a face schimb de bune practici în acest domeniu, mai ales în problematica aceasta a cooperării judiciare internaţionale. Noi avem o bună cooperare, de câţiva ani de zile, o cooperare foarte activă între autorităţile judiciare române şi cele olandeze, şi în cazuri concrete au fost rezolvate probleme judiciare foarte rapid, cu rezultate concrete.   Noi l-am invitat pe preşedintele boardului procurorilor generali ai Olandei să viziteze România şi a acceptat cu plăcere.
 Autor:
Claudia Marcu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
11 Octombrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza