Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Intervenţie a ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, în cadrul emisiunii "Probleme la zi"

"S-au mobilizat stocuri de vaccin către România şi suntem în faţa unei situaţii de a putea achiziţiona celelalte 300.000 de doze lipsă şi această cantitate de vaccin ROR va asigura tot necesarul din România".

Intervenţie a ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, în cadrul emisiunii "Probleme la zi"

Articol de Alexandra Andon, 19 Mai 2017, 14:32

Realizator: Este acum alături de noi prin telefon ministrul sănătăţii, doctorul Florian Bodog.

Domnule ministru, aţi identificat numărul necesar de vaccinuri pentru întregul an în România?

Florian Bodog: Da, numărul este identificat, noi am calculat că avem nevoie în jur de 400.000 de doze de vaccin ca să avem acoperire vaccinală corespunzătoare pentru întregul an. Până la momentul... acum trei săptămâni, când am discutat, aveam identificate doar 100.000 de doze şi am mai reuşit să achiziţionăm din depozitele din ţară 10.000 de doze, care parte din ele erau pregătite să plece la export şi, în acelaşi timp, în ultima perioadă, în urmare a demersurilor pe care le-am făcut atât noi, instituţional, cât şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dar şi producătorii de vaccinuri cu care am avut întâlniri în mod repetat împreună cu domnul prim-ministru, am identificat şi s-au mobilizat practic din alte ţări europene, s-au mobilizat stocuri de vaccin către România şi suntem în momentul de faţă în faţa unei situaţii de a putea achiziţiona celelalte 300.000 de doze lipsă şi această cantitate de vaccin ROR va asigura tot necesarul din România.

De asemenea, vreau să precizez că în cursul zilei de ieri şi alaltăieri au plecat primele 100.000 de doze de vaccin spre direcţiile de sănătate publică ş aflându-mă în această zi în zona Suceava, Neamţ, am fost informat că o parte din aceaste doze au şi ajuns la direcţiile de sănătate publică.

AUDIO Emisiunea integrală "Probleme la zi", difuzată de Radio România Actualităţi.

Realizator: Aşadar, 100.000 de doze de vaccin au fost...

Florian Bodog: Mai precis, 109.000 de doze care sunt achiziţionate şi sunt deja trimise în teritoriu şi mai ajung încă... cred că astăzi, da, astăzi, e vineri, da, ajung şi celelalte 10.000 de doze care vor fi transmise, la fel, în teritoriu.

Realizator: Restul de aproape 300.000 de urmează să vină din străinătate în România?

Florian Bodog: Da, se vor achiziţiona. În momentul de faţă, noi suntem în procedură, pornim procedura să achiziţionăm şi aceste 300.000 de doze de vaccinuri şi în măsura în care sunt solicitate în ţară, noi le vom trimite. Vreau să precizez că această mobilizare extraordinară şi din partea ţărilor europene a venit în contextul în care suntem în epidemie de rujeolă şi rujeola nu are graniţe, rujeola nu se opreşte să-şi prezinte paşaportul la graniţă, ea tranzitează ţările europene, sunt şi alte ţări europene care se confruntă cu această situaţie şi vorbeaţi despre măsuri dure... Ministrul sănătăţii din Italia, doamna ministru a anunţat alaltăieri că în sistemul public de educaţie copiii care nu sunt vaccinaţi nu vor avea acces.

Realizator: Este chiar o şedinţă de guvern astăzi în Italia, vom avea pe această temă o corespondenţă de la faţa locului. Dar, domnule ministru, numărul acesta de doze care urmează să vină din alte ţări europene va acoperi întregul necesar de vaccinuri din România pe anul 2017, de vaccin ROR?

Florian Bodog: Da, aceste doze acoperă, am fost asigurat de către reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Publică şi de către direcţia noastră de asistenţă medicală, pentru că dânşii au făcut o estimare a tuturor cazurilor, plus, s-a plusat numărul de doze de care avem nevoie, deci avem şi o doză de siguranţă, un număr de doze de siguranţă vor acoperi necesarul vaccinal pentru acest an. Însă, precizez că în acelaşi timp noi am declanşat şi procedura de mare, deci procedura de contact-cadru pe patru ani, în aşa fel încât să nu ne mai găsim niciodată în această situaţie. Şi dacă legea vaccinării iese, vom avae şi posibilitatea absolut legală de a constitui un stoc de minim şase luni de vaccinuri, un stoc tampon, pentru că există situaţii în care producătorii se confruntă cu tranşe de vaccin care nu trec testele de calitate, or nici dânşii nu pun pe piaţă astfel de tranşe de vaccin şi nici noi nu le acceptăm. Şi atunci, pentru a nu ne găsi în situaţia să avem un gol de vaccin, va trebui să avem acest buffer, acest stoc tampon pentru toate vaccinurile, nu numai pentru ROR.

Realizator: Ce faceţi însă dacă în continuare întâmpinaţi rezistenţă din partea părinţilor? Acum să zicem că ajung vaccinurile la medicii de familie. Ce faceţi dacă întâmpinaţi în continuare rezistenţă din partea părinţilor faţă de vaccinare?

Florian Bodog: Să ştiţi că am discutat cu medicii de familie, am avut întâlniri repetate şi, practic, după cum ştim, reţeaua medicilor de familie este singura reţea cu acoperire naţională prin care putem să fim direct în legătură cu pacienţii şi cu părinţii copiilor şi acest refuz vaccinal este un fenomen care, spun eu, este izolat. Practic, pe un studiu făcut la nivel naţional, refuzul de vaccinare este undeva sub 10%. Şi eu cred că sunt foarte mulţi oameni care nu sunt corect informaţi şi aceasta va fi rolul acestor grupuri tehnice pe care noi le-am definit în lege la nivelul judeţului, de a explica fiecărui părinte, fiecărui om care doreşte să ştie mai multe despre vaccin, de a le explica care sunt riscurile şi care sunt avantajele vaccinării. În acelaşi timp, în cursul următoarelor zile, noi vom publica pe site-ul ANM toate accidente vaccinale pe care le-am înregistrat, pentru că a apărut o informaţie în spaţiul public că nu sunt recunoscute aceste accidente vaccinale. Sunt recunoscute. Noi, ca şi stat, recunoaştem aceste accidente vaccinale, ăsta este şi motivul pentru care am prevăzut în lege faptul că statul are responsabilitate pentru absolut tot ceea ce se întâmplă în timpul procesului de vaccinare.

Realizator: Cu toate acestea, dle ministru, în plină epidemie de rujeolă, o rată de refuz a vaccinării de 10% nu este un risc foarte mare? Vorbeaţi despre exemplul Italiei. Aveţi în vedere şi măsuri de constrângere a părinţilor în aşa fel încât să fie obligaţi să-şi vaccineze copiii?

Florian Bodog: Deci eu vreau să spun şi să subliniez faptul că în primul şi în primul rând, am în vedere măsuri pentru ca toate vaccinurile să fie disponibile începând din acest an în România, fără absolut nici o întrerupere de continuitate. Pe de altă parte, am întreprins măsuri la nivelul direcţiilor sanitare, unde mi s-a raportat că acoperirea vaccinală este foarte scăzută. Am avut acoperire vaccinală sub 10% în unele judeţe pe zona de ROR şi am intervenit acolo şi am trimis secretarul de stat care se ocupă de asistenţa medicală să ia legătura şi să găsească toate mijloacele, să mobilizeze părinţii să-şi aducă copiii la vaccin. În acelaşi timp, am considerat că va trebui să lucrăm şi cu mediatorii sanitari şi autorităţile locale vor trebui să fie partenere în demersul nostru. Deci noi n-am /.../ în primul şi în primul rând, pentru a convinge părinţii şi pentru a convinge comunitatea că suntem într-un pericol de epidemie, că se poate extinde, un pericol de epidemie care, din păcate, face victime între copiii care nu pot fi imunizaţi, pentru că vaccinarea se face peste vârsta de nouă luni. Or, după cum ştiţi, ultimul deces de copil a fost la cinci luni. Copilul respectiv nu are absolut nici o vină. El putea fi vaccinat doar după nouă luni, însă a luat de la un copil care s-a îmbolnăvit şi era nevaccinat.

Realizator: După nouă luni, dar a venit în contact cu un copil mai mare nevaccinat.

Florian Bodog: Da, da.

Realizator: Domnule ministru, o ultimă întrebare.: felul în care vor fi distribuite către medicii de familie de la sate, spre exemplu, aceste vaccinuri credeţi că îi va stimula să se ducă să le ridice? Pentru că mi s-a evocat, mi-au fost evocate cazuri în care un medic spune: pentru două vaccinuri, eu nu mă duc să le iau. Este drumul prea lung şi am nevoie de şapte vaccinuri.

Florian Bodog: Da, în perioada următoare, la momentul la care vom gândi distribuţia vaccinului la nivel local, o vom gândi în aşa fel încât vaccinul să ajungă la medicul de familie direct.

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Exclusivități Radio România 08 Ianuarie 2024, 10:39

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale

Ministrul Sănătății spune că, la nivel central, se va reuși deblocarea unor memorandum-uri pentru ocuparea posturilor atât în...

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an  mai complicat şi mai periculos decât 2023
Exclusivități Radio România 03 Ianuarie 2024, 09:55

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Alexandru Lăzescu, profesor universitar şi analist politic RADIO ROMÂNIA...

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023
Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații
Exclusivități Radio România 01 Noiembrie 2023, 09:29

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații

Mesajul premierului Marcel Ciolacu transmis postului public de Radio cu prilejul împlinirii a 95 de ani de activitate.

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații
Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Exclusivități Radio România 06 Octombrie 2023, 10:43

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6...

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Exclusivități Radio România 12 Septembrie 2023, 09:38

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată

Consiliul Concurenţei are suspiciuni că băncile nu-şi lasă clienţii să îşi refinanţeze creditele la dobânzi mai bune.

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Exclusivități Radio România 05 Septembrie 2023, 16:44

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară

Ministrul Educației , Ligia Deca, a declarat, la Radio România Actualități că va fi gândit un sistem, în aşa fel încât atunci...

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Exclusivități Radio România 16 August 2023, 08:30

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum

Mircea Geoană susține că ţara noastră are şi toate şansele de a atinge, în următorii 10-15 ani, un nivel de trai similar cu...

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Repornirea Termocentralei de la Mintia,  cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România
Exclusivități Radio România 09 August 2023, 09:42

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România

Noul proprietar al Termocentralei Mintia a prezentat planul de un miliard de euro pe care vrea să-l realizeze cu unitatea...

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România