Interconectarea energetică dintre România şi Republica Moldova, pe masa oficialilor europeni

Premierii României şi Republicii Moldova, Victor Ponta şi Iurie Leancă se întâlnesc, vineri, la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, pentru a discuta despre o serie de proiecte comune în domeniul energiei.

Adăugat: 15 Noiembrie 2013
Ultima actualizare:15 Noiembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Vizita are loc şi în contextul în care au mai rămas două săptămâni până la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde Republica Moldova va parafa Acordul de asociere la Uniunea Europeană, după cum i-a declarat corespondentului RRA, Sorin Croitorescu, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Grey.  

"Nu este primul contact pe această temă cu Comisia Europeană. De asemenea, reuniunea trebuie pusă şi în contextul apropiatului summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius, de la sfârşitul lunii. Din punctul de vedere al Comisiei, acest proces este unul de genul pas cu pas, unul dintre proiecte este în fază foarte avansată şi noi suntem hotărâţi să îl ducem până la capăt şi să continuăm şi cu alte proiecte", a explicat Mark Grey.  

Cu o zi în urmă, joi, Iurie Leancă s-a aflat la Bucureşti, unde a avut o întâlnire şi cu preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a precizat că la recentul summit care a avut loc la Paris, a vorbit, cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi despre posibilitatea de a identifica resurse de finanţare pentru interconectarea energetică dintre România şi Republica Moldova.

"La Paris, l-am rugat pe domnul Barroso, premergător întâlnirii pe care o s-o aveţi cu premierul, să se gândească la nişte resurse din Connecting Europe pentru linia de 400 de kW. Deci, e pregătit pentru subiect", a dat asigurări preşedintele Băsescu.

Premierul Iurie Leancă i-a mulţumit şefului statului pentru modul în care a ssusţinut la Bruxelles şi în alte capitale europene cauza Republicii Moldova.

El a făcut referire la importanţa summitului de la Vilnius şi şi-a exprimat speranţa că proiectele dezvoltate în comun de România şi Republica Moldova vor fi finalizate cât mai curând.  

"Discuţiile sunt extrem de importante. Sper să finalizăm câteva proiecte, pe care le-am lansat împreună cu dânsul acum ceva timp în urmă şi care ţin de interconexiunea pe gaze şi pe energie electrică. Sper să găsim finanţare şi pentru cel puţin două poduri, ca să mai revenim la noua infrastructură /.../, cea mai dezvoltată din Est până la perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, dar sigur că trebuie să discutăm puţin despre Vilnius şi, în mod special, ce facem după Vilnius", a spus Leancă.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Oana Bâlă
Adăugat:
15 Noiembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza