Întâlniri periodice pentru discutarea problemelor românilor din diaspora

Prima ediţie a întâlnirilor "Românii de Pretutindeni", organizată de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni a prilejuit o discuţie despre problemele românilor din diaspora.

Adăugat: 9 Iulie 2015
Ultima actualizare:9 Iulie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Prima ediție a întâlnirilor "Românii de Pretutindeni". Sursa: Facebook
trimite pe mail

Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni va organiza periodic întâlniri pentru discutarea problemelor cu care se confruntă românii din diaspora.

Decizia a fost luat la prima ediţie a întâlnirilor "Românii de Pretutindeni", un for de discuţie privind relaţia dintre ţară şi diaspora în contextul globalizării şi integrării europene.

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tâlvăr, afirmă că prin iniţierea dezbaterii organizată ieri în capitală  doreşte inclusiv explicarea faptului că întoarcerea în România poate reprezenta o oportunitate pentru românii aflaţi în străinătate.

Angel Tâlvăr a ţinut să sublinieze însă că discuţiile se desfăşoară în concordanţă cu dreptul fiecărui român de a călători şi de a munci în străinătate.

"Întâlnirea noastră deschide un proiect care va fi urmat şi de abordarea din perspectiva educaţiei, a legislaţiei muncii, a drepturilor, a felului în care românii păstrează legătura cu România şi felul în care identitatea românească este păstrată şi promovată", a spus Angel Tâvăr. 

Mai mulţi parlamentari de diaspora

Prezent la dezbateri, deputatul liberal pentru diaspora, Mihai Aurelian, a ţinut să atragă atenţia că interesele milioanelor de români din afara graniţelor ar putea fi mai bine promovate dacă reprezentarea acestora în Parlamentul României ar fi proporţională. 

"Eu reprezint 20% din populaţia României. În Colegiul Europa de Vest am patru milioane de cetăţeni. Cred că era un mesaj destul de bun ca în Parlamentul României diaspora să aibă anumiţi reprezentanţi, nu şase persoane. Altminteri, dacă ar fi să facem un calcul matematic, parlamentul ar trebui să aibă 20-30 de deputaţi şi senatori", a subliniat Mihai Aurelian. 

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tâlvăr, a afirmat că doreşte ca astfel de întâlniri să se desfăşoare periodic de acum înainte.Autor:
Alin Şerbănescu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
9 Iulie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza