Instanţa supremă: Klaus Iohannis nu s-a aflat în stare de incompatibilitate

Klaus Iohannis nu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada în care a fost primar al Sibiului şi reprezentant al municipalităţii în consiliul de administraţie al regiilor de utilităţi locale, a decis azi, Înalta Curte de Casaţie şiJustiţie.

Adăugat: 21 Ianuarie 2015
Ultima actualizare:21 Ianuarie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Instanţa supremă a respins ca nefondat recursul ANI la decizia Curţii de Apel Alba care îi dăduse dreptate fostului primar al Sibiului.

În consecinţă, raportul întocmit de ANI în acest caz a fost anulat, decizia fiind definitivă.

Săptămâna trecută, la ultimul termen, avocaţii preşedintelui au cerut magistraţilor respingerea recursului ANI ca vădit nefondat, apreciind că agenţia nu a adus acte în plus.

Pe de altă parte, Agenţia Naţională de Integritate cerea admiterea recursului invocând o decizie a Curţii Constituţionale privind aleşii locali.

În aprilie 2013, Klaus Iohannis a fost declarat în stare de incompatibilitate de ANI, deoarece deţinea simultan funcţia de primar al Sibiului şi reprezentant al municipalităţii în Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Apă Canal SA şi SC Pieţe SA.

"În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că Klaus Iohannis se află în stare de incompatibilitate, întrucât deţine simultan atât funcţia de primar al municipiului Sibiu, cât şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC Apă Canal SA Sibiu (începând cu 30.04.2009 şi până în prezent) şi SC Pieţe SA (începând cu 5.08.2010 şi până în prezent), încălcând dispoziţiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003", preciza atunci ANI, citată de Agerpres.

Prin hotărârile Consiliului Local Sibiu nr. 144/30.04.2009 şi nr. 231/19.07.2012, Klaus Iohannis a fost împuternicit ca reprezentant al municipiului Sibiu în AGA a SC Apă Canal SA Sibiu, iar începând cu data de 5 august 2010 a deţinut şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în AGA a SC Pieţe SA.

Pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se află în derulare peste 30 de dosare similare în care Agenţia Naţională de Integritate solicită unificarea jurisprudenţei prin confirmarea rapoartelor de incompatibilitate ale inspectorilor de integritate.

Preşedintele României a câştigat procesul cu ANI

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție în cazul procesului dintre Domnia Sa și Agenția Națională de Integritate și salută decizia instanței supreme, se scrie într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale

AICI Comunicatul integralAutor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
21 Ianuarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza