Inspecția Muncii: Amenzi pentru neprotejarea angajaților pe timp de caniculă

Inspecția Muncii avertizează că angajatorii trebuie să ia măsuri de protecţie a salariaţilor în perioadele cu temperaturi extreme, în caz contrar putând fi amendaţi cu până la 2.500 de lei.

Adăugat: 19 Iunie 2012
Ultima actualizare:19 Iunie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Inspecția Muncii a precizat, marți, că în perioadele cu temperaturi extreme angajatorii trebuie să reducă ritmul activităţilor fizice şi să asigure doi-patru litri de apă.

Totodată, angajatorii sunt obligaţi să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor.

Măsurile cerute se referă la reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei minerale, câte doi-patru litri de persoană pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie şi asigurarea de duşuri.

Potrivit comunicatului transmis, nerespectarea acestor prevederi se amendează cu până la 2.500 de lei.

Inspecția Muncii a mai anunțat că, în urma avertizărilor de caniculă şi disconfort termic, va face controale pentru a stabili dacă angajatorii respectă măsurile ce trebuie aplicate pentru protecţia angajaţilor.

"Controalele inspectorilor de muncă vor viza sectoarele economice în care se lucrează în spaţii deschise şi se desfăşoară activităţi ce necesită efort fizic deosebit, caz în care angajatorul poate reduce durata zilei de muncă sau poate eşalona ziua de lucru pe două perioade. Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor pot stabili alte măsuri, cum ar fi reducerea programului de lucru sau eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru", se precizează în comunicatul de presă al Inspecţiei Muncii.

Angajatorul trebuie să ia măsuri și pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme.

Acestea constau în asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărirea depistării precoce a salariaţilor cu contraindicaţii pentru munca la temperaturi crescute, asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiata unitate sanitară a persoanelor afectate, trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Angajatori care nu respectă aceste prevederi legale pot fi sancţionaţi cu amendă de la 1.500 la 2.500 de lei.

Potrivit comunicatului, Inspecţia Muncă va monitoriza modul în care inspectoratele teritoriale de muncă verifică respectarea de către angajatori a prevederilor OUG 99/2000.

Reamintim că meteorologii au emis o atenţionare cod galben de caniculă pentru toată ţara, valabilă de miercuri până vineri, când temperaturile vor ajunge până la 37 de grade în sud şi sud-est, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 în mai multe zone.Autor:
Angela Bârgoan
Editor:
Angela Bârgoan
Adăugat:
19 Iunie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza