Înregistrările VIDEO din dosarul lui Mircea Băsescu, admise ca probe. Vezi motivarea judecătorilor

Instanţa va decide vineri, 27 iunie, dacă Mircea Băsescu va fi în continuare cercetat în stare de arest sau în liberatate. Cert este că înregistrările video au fost admise ca probe în dosar.

Adăugat: 23 Iunie 2014
Ultima actualizare:23 Iunie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu
trimite pe mail

Tribunalul Bucureşti a admis ca probe înregistrările audio-video în dosarul în care Mircea Băsescu este acuzat că a primit 250.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistraţi în favoarea lui Bercea Mondial.

Secvenţele au fost certificate de procurori.

Judecătoarea care a luat decizia arestării sale preventive susţine în motivare că Mircea Băsescu şi complicele său Marian Căpăţână au acreditat ideea că justiţia este la discreţia lor şi au lezat astfel încrederea în justiţie şi respectul faţă de lege.

Magistratul apreciază că este inadmisibil ca "dreptatea" şi "libertatea" să fie privite ca o marfă.

"Nu trebuie ignorat că cei doi inculpaţi au înţeles să urmărească obţinerea unor foloase substanţiale de pe urma persoanelor interesate să rezolve pe căi ilicite anumite probleme judiciare. O astfel de optică, în care «dreptatea» şi de ce nu, faţă de specificul cauzelor ce constituiau finalitatea demersurilor ilicite făcute, «libertatea» au devenit o marfă ce se poate cumpăra şi vinde, apare ca inadmisibilă, valorile sociale atinse fiind multiple, cea mai importantă, în opinia judecătorului, fiind lezarea încrederii în sistemul judiciar şi în autoritatea judecătorească în condiţiile în care, prin presupusele acţiuni întreprinse, inculpaţii au acreditat ideea că justiţia este la discreţia influenţelor lor, gata să abdice de la atributele şi încrederea de care trebuie să se bucure într-o societatea democratică", se arată în motivarea judecătoarei de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti, care în 20 iunie a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor doi.

Ea argumentează că înregistrările video puse la dispoziţia procurorilor de familia lui Sandu Anghel, cunoscuta ca "Bercea Mondial”, constituie mijloace de probă, chiar dacă ele au fost făcute de una dintre părţile implicate în acest caz.

Avocaţii lui Mircea Băsescu au contestat autenticitatea înregistrărilor, care au fost puse la dispoziţia procurorilor de familia lui Bercea Mondial.

Contestaţia lui Mircea Băsescu, judecată pe 27 iunie

Curtea de Apel Bucureşti va judeca vineri contestaţia fratelui preşedintelui, Mircea Băsescu, faţă de decizia de arestare preventivă pentru 30 de zile, în dosarul în care este cercetat pentru trafic de influenţă.

Tribunalul a decis în urmă cu trei zile arestarea sa, precum şi a lui Marian Căpăţînă, care ar fi intermediat mita primită de Mircea Băsescu de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

Potrivit DNA, fratele preşedintelui ar fi primit 250.000 de euro în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţi pentru a obţine fie eliberarea, fie o pedeapsă mai uşoară pentru Bercea Mondial.

Acesta este în detenţie, condamnat definitiv la opt ani şi nouă luni de închisoare.

Acuzaţiile DNA

Potrivit DNA, în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, Mircea Băsescu a primit suma de 250.000 de euro de la un denunţător (Florin Anghel), prin intermediul inculpatului Marian Căpăţînă, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl său (Sandu Anghel), precum şi a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obţine o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

La începutul anului 2011, după ce faţă de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, fiul acestuia, Florin Anghel, i-a remis lui Marian Căpăţînă suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă şi în schimbul promisiunii că banii vor fi remişi mai departe lui Mircea Băsescu, pentru ca acesta să intervină pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de Bercea Mondial şi a altor cereri incidente în respectiva cauză.

Ulterior, pentru că Bercea Mondial nu a fost pus în libertate, Florin Anghel i-a remis şi suma de 350.000 de euro lui Marian Căpăţînă.

Intervalul în care Florin Anghel i-a remis sume de bani lui Marian Căpăţînă este cuprins între 20 februarie 2011 (data luării măsurii arestării preventive faţă de Bercea Mondial) şi 22 februarie 2012 (data pronunţării hotărârii de condamnare la instanţa de fond).

Din suma totală de 600.000 de euro, Mircea Băsescu a primit 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influenţa pe care o are asupra magistraţilor, poate obţine o soluţie favorabilă pentru Bercea Mondial, adică va obţine fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.Autor:
Mădălina Verman
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
23 Iunie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza