Iniţiativa USR de alegere a primarilor în două tururi de scrutin, respinsă de Senat

Senatul a respins iniţiativa USR de revenire la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Adăugat: 17 Octombrie 2019
Ultima actualizare:17 Octombrie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Iniţiativa USR de revenire la alegerea primarilor în două tururi de scrutin a fost respinsă, ieri, de Senat. PSD şi UDMR nu au fost de acord cu acest proiect, care va primi votul final în Camera Deputaţilor.  

Modificarea legislaţiei astfel încât primarii să fie votaţi din nou în două tururi de scrutin este o miză care condiţionează susţinerea în Parlament de către USR şi UDMR a cabinetului pe care îl va propune Ludovic Orban.

Iniţiativa în acest sens a Uniunii Salvaţi România mai are o şansă la Camera Deputaţilor, for decizional. În acest context, senatorul Florina Presadă a transmis un mesaj clar către liberali. 

Florina Presadă: Trecerea legii privind alegerea primarilor în două tururi este o condiţie pentru USR pentru votarea învestirii unui nou guvern. 

Liberalii spun că vor face tot posibilul ca votarea în două tururi a primarilor să fie validată de Camera Deputaţilor. 

Raluca Turcan, prim-vicepreşedinte PNL: PNL-ul urmăreşte acest obiectiv parlamentar şi, din punctul nostru de vedere, vom discuta cu toate celelalte formaţiuni să avem o majoritate pentru a fi votat acest proiect de lege. E un lucru simplu.

Liberalii au însă o misiune grea, întrucât au nevoie atât de voturile USR, cât şi de cele ale UDMR pentru a trece cabinetul Orban.

Or, Uniunea Maghiarilor a anunţat deja că sub nicio formă nu susţine reintroducerea votului în două tururi pentru primari, atrăgând atenţia că o astfel de mişcare ar fi neconstituţională înainte de iunie 2020.

Cât despre PSD, partidul care a iniţiat modificarea legislativă în baza căreia primarii sunt aleşi în prezent dintr-un singur tur, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a precizat că social-democraţii sunt consecvenţi şi resping în continuare reintroducerea a două tururi de scrutin pentru edili.Autor:
Mira Gomboş
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
17 Octombrie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza