Iniţiativa România Liberală, lansată pe scena politică

Fondatorul Iniţiativei România Liberală este liberalul Andrei Chiliman aflat în conflict direct cu preşedintele PNL, Crin Antonescu.

Adăugat: 22 Aprilie 2013
Ultima actualizare:23 Aprilie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Platforma Iniţiativa România Liberală, avându-l printre iniţiatori pe primarul sectorului 1 din Capitală, Andrei Chiliman, iar printre susţinători pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu şi pe istoricul Neagu Djuvara, a fost lansată luni.

La eveniment a fost prezent şeful SIE, Teodor Meleşcanu, precum şi membri ai PDL şi ai Partidului Forţa Civică.

În debutul lansării, a fost prezentat un manifest al Iniţiativei.

"Astăzi, dreapta românească traversează o criză profundă. Cauzele sunt multiple - de la tentativele de monopolizare a dreptei de către persoane sau structuri care nu au nimic de a face cu dreapta, până la excesul de politicianism şi oportunism al unor actori politici de dreapta. Partidul Naţional Liberal, formaţiunea politică de la care românii aşteaptă, în primul rând, asumarea şi promovarea valorilor liberalismului clasic, a abandonat aceste valori. Partidul Naţional Liberal a ajuns prizonierul intereselor unei persoane decise să sacrifice inclusiv statul de drept şi drumul occidental al României pentru a-şi îndeplini obiectivul politicianist", se arată în manifestul prezentat de Iniţiativa România Liberală.

Potrivit respectivului document, membrii Iniţiativei ''România Liberală'' susţin următoarele direcţii de acţiune, ca "urgenţe ale societăţii româneşti":

►revizuirea Constituţiei, având ca scop realizarea statului de drept funcţional, şi nu 'satisfacerea intereselor unui politician sau ale unui grup politic';

►regionalizarea României, pe principiul transferului de competenţe şi resurse de la guvern către regiuni şi către administraţia publică locală;

►respectarea şi aplicarea criteriilor de integritate în exercitarea funcţiilor şi a demnităţilor publice;

►deschiderea politicii, prin schimbarea modului de organizare a partidelor şi a relaţiei partid politic-cetăţean, după modelul consacrat în statele occidentale;

►reindustrializarea prin încurajarea iniţiativei private şi atragerea marilor investiţii private.

Atacuri la Crin Antonescu

Primarul Sectorului 1, liberalul Andrei Chiliman, a declarat, luni, la evenimentul de lansare a Iniţiativei România Liberală, că nu şi-a imaginat în 1990 că unicul scop al preşedintelui PNL de azi va fi acela de a ajunge cu orice preţ candidatul la prezidenţiale al "partidului lui Ion Iliescu".

"Nu mi-am imaginat în 1990 că peste 23 de ani preşedintele PNL şi nu Ion Iliescu va numi politică de tomberon afirmarea şi promovarea valorilor liberale. Nu mi-am imaginat atunci că unicul scop în viaţă al preşedintelui PNL va fi să ajungă cu orice preţ candidatul la prezidenţiale al partidului lui Ion Iliescu. Nu mi-am imaginat că vocea preşedintelui PNL va consona, peste 23 de ani, cu Vocea Rusiei", a susţinut Chiliman.

Fondatorul Iniţiativei România Liberală, Andrei Chiliman, a menţionat că această stare de fapt reprezintă o consecinţă a crizei morale profunde în care se află România de 23 de ani şi pentru care trebuie să îşi asume responsabilitatea politicienii.
    
"Politicienii sunt principalii responsabili ai crizei morale din societatea românească. Regret că PNL, din care fac parte, nu a afirmat mai ferm valorile vechilor liberali. Dar timpul nu e pierdut. Iniţiativa România Liberală îşi propune să recupereze şi promoveze aceste valori", a spus el.
    
Andrei Chliman a făcut aceste declaraţii la evenimentul de lansare a Iniţiativei România Liberală, eveniment la care au fost prezenţi, între alţii, Teodor Meleşcanu, Theodor Paleologu, Sever Voinescu, Aurelian Pavelescu, Mihai Răzvan Ungureanu, Andrei Chiliman, Diana Tuşa, Dan Cristian Popescu, Iulian Crăciun.
    
Antonescu: Nu poate fi acceptată bigamia politică

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că membrii partidului care sunt implicaţi în Iniţiativa România Liberală nu au de ce să mai fie membri de partid, din moment ce militează împotriva PNL, precizând că nu poate fi acceptată "bigamia politică".

El a subliniat că este inacceptabil ca un liberal să facă parte din această platformă politico-civică, al cărei document fondator este îndreptat împotriva PNL.
    
"Este inacceptabil ca vreun membru al PNL să facă parte, să susţină, să se asocieze în vreun fel cu un grup de oameni al căror document fondator şi fundamental este îndreptat în totalitate împotriva PNL, nici măcar a preşedintelui PNL ca de obicei, este pur şi simplu un micuţ şi plicticos manifest anti-PNL. În sensul acesta, dacă mai adăugăm că acolo, din câte înţeleg, vor participa şi politicieni din alte formaţiuni politice deloc în apropiere cu noi, ba în Opoziţie cu noi, rezultă că este cu totul şi cu totul inacceptabil şi nu va fi tolerat ca vreun membru al PNL să se asocieze cu aşa ceva", a afirmat Antonescu.

Preşedintele PNL a precizat că "inacceptabil" înseamnă că cei implicaţi în Iniţiativa România Liberală nu vor mai fi membri ai partidului.

 Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
22 Aprilie 2013
Ultima actualizare:
23 Aprilie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza