Informaţii utile despre votul pentru alegerea viitorului preşedinte al României

Radio România Actualităţi oferă ascultătorilor săi, informaţii utile despre votul pentru alegerea viitorului preşedinte al României.

Adăugat: 27 Octombrie 2014
Ultima actualizare:28 Octombrie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

AUDIO
Informații despre procesul de vot

Realizator: Bun găsit, vă spun Cătălin Purcaru şi Marian Muhuleţ, vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, la prima ediţie a rubricii care vă oferă informaţii despre alegerile pentru funcţia de preşedinte al României.

Toţi cei care au împlinit vârsta de 18 ani inclusiv în ziua votului pot să-şi exprime opţiunea în baza unui act de identitate în termen de valabilitate.

Marian Muhuleţ: Cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar - în situaţia în care discutăm despre un elev al unei şcoli militare.

Realizator: Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate pot vota la secţiile organizate de Ministerul Afacerilor Externe.

Marian Muhuleţ: Dacă un alegător din această categorie se află în străinătate în ziua votului îşi poate exercita dreptul la vot cu paşaportul simplu cu menţionarea ţării de domiciliu. Paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu, paşaportul simplu electronic cu menţionarea ţării de domiciliu sau titlul de călătorie.

Realizator: Fiecare cetăţean cu domiciliul în România este arondat unei secţii de votare.

Marian Muhuleţ: Dacă în ziua votării cineva se află în altă localitate decât cea de domiciliu, acea persoană poate vota la orice secţie de votare, fiind înscris într-un tabel electoral. De asemenea, dacă o persoană care are domiciliul în România şi se află pe data de 2 noiembrie în străinătate poate vota la orice secţie de votare organizată în străinătate, fiind înscrişi tot în tabelele electorale.

Realizator: Pentru alegerile prezidenţiale nu sunt organizate secţii speciale în gări sau aeroporturi.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
27 Octombrie 2014
Ultima actualizare:
28 Octombrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza