Indemnizația pentru mame, plafonată la 8.500 de lei

Potrivit ordonanței, se primeşte 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, nu mai puţin, însă, de 85 % din salariul minim brut în plată.

Adăugat: 5 Septembrie 2017
Ultima actualizare:5 Septembrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Senatorii din Comisia de muncă au aprobat ordonanţa de urgenţă a guvernului, prin care indemnizaţiile pentru creşterea copilului sunt plafonate la un nivel maximum de 8.500 lei.

Potrivit documentului, cuantumul se stabileşte ca până acum.

Se primeşte 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, nu mai puţin, însă, de 85 % din salariul minim brut în plată.

În timpul dezbaterilor, ministrul muncii Lia Olguţa Vasilescu a precizat că limita reprezintă nivelul maxim din Uniunea Europeană.

Măsura Executivului a corectat, de fapt, unele inechiţăţi,  a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.

"Puteam să facem și mai jos, puteam să facem ca în țări foarte dezvoltate din Uniunea Europeană, să nu mai dăm deloc sau să dăm 100 de euro. Dar n-am făcut-o. Am plafonat la 1800 de euro. Din punctul nostru de vedere, este îndestulător pentru România atât timp cât această sumă se dă și în Germania și este maxim din Uniunea Europeană. Nicăieri în lume nu există posibilitatea ca să depinzi cu această sumă în funcție de venituri", a spus Lia Olguţa Vasilescu.

În replică, senatorul USR, Raluca Presadă, a criticat ordonanţa de urgenţă a Guvernului pe motiv că ar trebui respectat principiul contributivităţii.

"Ce înțeleg eu este că, până la urmă, această ordonanșă de urgență este menită să mai aducă niște bani la buget pentru a acoperi deficitul bugetar. Dacă este doar un ajutor pe care îl dăm tuturor celor care doresc să beneficieze de această indemnizație, deci, practic, un favor, așa cum ași prezentat dumneavoastră situația, atunci poate ar trebui să renunțăm cu totul la el. Decât să plafonăm și să îi punem pe unii în situația de a nu beneficia la fel ca toși ceilalți de această indemnizație", a spus Raluca Presadă.

Potrivit ordonanţei de urgenţă, plafonul se aplică asupra drepturilor aferente lunii septembrie 2017.

Documentul va fi supus votului în plenul Senatului, după care va fi transmis Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz, după cum ne-a transmite redactorul RRA, Alina Stănuţă.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
5 Septembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza