Incidente la protestele faţă de proiectul Roşia Montană

Proteste cu incidente în cea de-a zecea duminică de manifestaţii împotriva proiectului de la Roşia Montană.

Adăugat: 4 Noiembrie 2013
Ultima actualizare:4 Noiembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Câteva mii de oameni au protestat şi duminică-seara, la Bucureşti, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană şi faţă de exploatarea gazelor de şist, pentru a zecea duminică la rând.

Protestatarii au plecat din centrul Capitalei, au trecut pe la Palatul Cotroceni, dar şi prin campusul studenţesc Grozăveşti.

Pe traseu, circulaţia rutieră a fost blocată.

Ei au scandat lozinci împotriva clasei politice şi au cerut interzicerea exploatărilor cu cianuri în ţară.

Incidente la proteste, în Capitală şi la Cluj-Napoca

În Capitală, marşul celor care care militează faţă de proiectul de la Roşia Montană s-a încheiat cu incidente.

Mai multe persoane s-au luat la bătaie cu forţele de ordine.

Poliţiştii au fost nevoiţi să dea cu spray lacrimogen pentru a-i linişti pe protestatari.

Mai mulţi indivizi violenţi care se infiltraseră printre protestatari au fost puşi la pământ de poliţişti sub acoperire, iar la Cluj-Napoca, mai mulţi participanţi la manifestaţie spun că au fost bruscaţi de jandarmi.

Oamenii legii spun însă că doar au încercat să-i legitimeze pe aceştia.

Proteste faţă de proiectul minier au avut loc, duminică, şi în alte oraşe din ţară, cum ar fi Sibiu, Timişoara, Botoşani, Cluj-Napoca, Reşiţa sau Constanţa.

Ce cer protestatarii?

Manifestanţii cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation, interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

Totodată, ei s-au solidarizat şi cu sătenii din Pungeşti, care au început să protesteze în 15 octombrie pentru a împiedica începerea explorărilor pentru gaze de şist în zonă, opunându-se exploatării acestei resurse prin fracturare hidraulică.

Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

În timpul manifestărilor din Capitală, protestatarii au blocat, în timpul nopţii, Bulevardul Regina Elisabeta şi alte artere importante, dar şi toată Piaţa Universităţii.

De asemenea, ei au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului, la Cotroceni, Televiziunea Română şi Direcţia Naţională Anticorupţie.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul este în prezent la Comisia parlamentară specială, care este aşteptată să dea un vot pe proiectul Guvernului.

Deputaţii şi senatorii au decis, în 22 octombrie, prelungirea până pe 10 noiembrie a termenului de depunere a raportului de către Comisia parlamentară Roşia Montană.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Reporter:
Alice Georgescu
Adăugat:
4 Noiembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza