Începe primul Consiliu European după Brexit. România doreşte o integrare mai profundă

Liderii ţărilor membre ale Uniunii Europene încep astăzi un summit informal la Bratislava, în Slovacia.

Adăugat: 16 Septembrie 2016
Ultima actualizare:16 Septembrie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, preşedintele României
trimite pe mail

Este primul summit de la ieşirea din UE a Marii Britanie.

Ei vor discuta despre drumul Europei după ieşirea britanicilor din Uniune.

Acum două zile, preşedintele Comisiei a lansat un apel către cele 27 de ţări să strângă rândurile şi a anunţat o serie de proiecte în diverse domenii pentru relansarea europeană.

Dintre acestea, ideea apărării comune se anunţă drept una dintre temele centrale. România va susţine la summit aprofundarea proiectelor care unesc Europa.

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat că în prezent este pusă sub semnul întrebării relevanţa Uniunii pe scena globală.

Poziţia Bucureştiului, aşa cum va fi ea exprimată de preşedinte la Bratislava, este că vrem o Românie mai integrată şi mult mai profund implicată în toate procesele UE.

România consideră că în general, integrarea europeană mai profundă este una din soluţiile pentru multiplele crize ale Uniunii.

De asemenea, Bucureştiul ţine la păstrarea pieţei unice, cu cele patru libertăţi, între care cea de mişcare, dar şi la zona Schengen şi zona euro.

România mai vrea o creştere a transparenţei şi a legitimităţii instituţiilor europene.

Klaus Iohannis a răspuns la o întrebare RADIO ROMÂNIA că în viitoarele negocieri post-Brexit, Bucureştiul are câteva teme în privinţa cărora nu este loc de compromis.

"Este vorba, evident, despre libertatea de mişcare a forţei de muncă şi despre drepturile românilor care trăiesc în Marea Britanie", a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai spus că România nu şi-a fixat o dată ţintă pentru intrarea în zona euro.

Klaus Iohannis nu a menţionat o dată ţintă de aderare nici pentru spaţiul Schengen, însă a precizat că va fi vorba de un progres în mai mulţi paşi.Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
16 Septembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza