Începe o nouă sesiune a Parlamentului European

Parlamentul European îşi începe sesiunea plenară. Pe agendă sunt incluse vot şi discuţii pe teme precum biocarburanţii, sistemul Uniunii Europene de supraveghere bancară şi gazele de şist.

Adăugat: 9 Septembrie 2013
Ultima actualizare:9 Septembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Sesiunea plenară debutează cu examinarea măsurilor care să ducă la plafonarea ajutoarelor acordate pentru biocarburanţii clasici, astfel încât să crească ponderea carburanţilor de nouă generaţie fabricaţi din alge sau din anumite deşeuri.

O decizie pe acest subiect se va lua miercuri.

În pregătirea alegerilor de anul viitor, Parlamentul European lansează marţi campania sa de informare; aceasta se va desfăşura în patru etape şi va continua până după alegeri, când va fi votat preşedintele Comisiei Europene în parlamentul nou ales.

Tot marţi, deputaţii vor decide dacă aprobă sau nu sistemul Uniunii Europenede supraveghere bancară, care aduce sub supravegherea directă a Băncii Centrale Europene aproximativ 150 dintre cele mai mari instituţii bancare ale blocului comunitar.

Noul sistem de supraveghere, un element esenţial al uniunii bancare, implică transferul unor atribuţii de la nivelul naţional la nivelul Uniunii Europene.

Discurs despre starea naţiunii

Ziua de miercuri va începe cu ultimul discurs despre starea naţiunii, susţinut de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, care va fi urmat de o dezbatere cu deputaţii.

În aceeaşi zi va fi votată şi noua legislaţie care prevede o mai bună informare despre costurile şi riscurile pe care le implică pentru cetăţenii europeni creditele imobiliare şi protecţia lor, în cazul în care nu îşi mai pot plăti ratele.

Directiva privind mediul

Directiva Uniunii Europene privind evaluarea impactului asupra mediului se actualizează, iar Comisia pentru mediu propune aplicarea ei şi la proiectele de extracţie a gazelor de şist.

Comisia propune şi întărirea participării publice la studiile de impact asupra mediului şi stabilirea unor reguli clare pentru rezolvarea conflictelor de interes între autorităţi şi dezvoltatori.

Situaţia din Siria şi Egipt

Discuţiile de miercuri vor viza şi două subiecte fierbinţi ale momentului, situaţia din Siria şi Egipt.

Potrivit Parlamentului European, deputaţii vor cere, cel mai probabil, o soluţie politică negociată pentru Siria, în ciuda oricărei acţiuni militare posibile în urma utilizării armelor chimice, o rezoluţie în acest sens urmând a fi votată în ziua următoare.

Plenul Parlamentului va dezbate şi blocajul din Egipt în urma represaliilor guvernamentale asupra Frăţiei Musulmane şi a acuzaţiilor ridicate împotriva fostului preşedinte Mohamed Morsi şi a altor lideri ai Frăţiei.

Şi în acest caz, votul rezoluţiei este programat pentru joi.Autor:
Adriana Leu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
9 Septembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza