Începe Consiliul JAI. România votează împotriva cotelor obligatorii

La Consiliul Extraordinar de Justiţie şi Afaceri Interne care se desfăşoară la Bruxelles, România va vota împotriva cotelor obligatorii de imigranţi.

Adăugat: 22 Septembrie 2015
Ultima actualizare:22 Septembrie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, vicepremier
trimite pe mail

Miniştrii de interne ai celor 28 de state membre ale Uniunii Europene se întâlnesc astăzi la Bruxelles, unde vor încerca să găsească un compromis cu privire la repartizarea a 120.000 de refugiaţi.

Întâlnirea are loc în contextul în care unii membri se opun cotelor obligatorii propuse de Comisia Europeană. 

Sunt aşteptate amendamente la propunerea Comisiei, astfel încât reuniunea să nu se soldeze din nou cu un eşec.

Unele state propun chiar şi reducerea cifrei de 120.000 de persoane.

Aceşti imigranţi, spune Comsia Europeană, ar trebui să fie preluaţi din centrele de triere de pe teritoriile Greciei, Ungariei şi Italiei, considerate ţări de prima linie, numai că Ungaria refuză acest statut.

În aceste centre se va face selecţia refugiaţilor care pot fi acceptaţi şi a imigranţilor economici care trebuie retrimişi în ţările lor.

Încă există probleme de rezolvat - spuneau aseară, la Praga, miniştrii de interne ai Grupului de la Visegrad - Cehia, Ungaria, Slovacia şi Polonia - state care au respins propunerea de cote obligatorii, la fel ca şi România.

O dată relocaţi în statele membre, acestea trebuie să le asigure celor care primesc statutul de refugiat condiţii de a rămâne pe teritoriul lor, potrivit reglementărilor europene şi internaţionale în materie de azil. 

România va fi reprezentată la Consiliul Extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne de ministrul de interne, Gabriel Oprea.

El va reitera că ţara noastră poate prelua doar 1.785 de refugiaţi şi în cazul în care va fi supusă la vot propunerea Comisiei Europene privind instituirea unor cote obligatorii, va vota împotrivă.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
22 Septembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza