Începe Consiliul European de primavară

Situaţia din Ucraina, relaţiile cu Rusia dar şi alte dosare fierbinţi de politică externă - precum criza din Libia - vor figura pe agenda Consiliului European de primăvară, care începe astăzi la Bruxelles.

Adăugat: 19 Martie 2015
Ultima actualizare:19 Martie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Timp de două zile, liderii europeni vor încerca să se pună de acord inclusiv asupra unor eventuale noi sancţiuni la adresa Moscovei, dacă acordul de pace de la Minsk nu va fi respectat.

Şefii de stat şi guvern vor avea pe agendă trei probleme majore - cum le numeşte preşedintele Consiliului European, Donald Tusk - Uniunea Eneregetică, Uniunea Europeană şi relaţiile externe, informează corespondentul RRA la Bruxelles.

Liderii vor discuta despre securitatea energetică, pe fondul crizei din Ucraina şi al relaţiilor cu Rusia, dar şi despre schimările climatice, ca parte a acestui proiect al Uniunii Energetice.

De altfel, situaţia din Ucraina şi stadiul implementării ultimului acord de încetare a focului, de la Minsk, sunt discutate în prima zi a reuninii.

Potrivit unor surse europene, preşedintele Tusk va avea o discuţie cu Angela Merkel, cancelarul german, şi cu François Hollande, preşedintele Franţei, privind eventuale noi sancţiuni faţă de Rusia, în cazul în care nu se constată respectarea acordului de încetare a focului.

În context, vor fi discuţii privind summitul Parteneriatului Estic, de la Riga, de la sfârştiul lui mai.

Din acest parteneriat, fac parte Moldova, Ucraina şi Georgia, care au semnat acordul de asociere la Uninea Europeană.

În cea de-a doua zi a reuniunii, liderii europeni vor discuta despre situaţia economică a statelor membre, privind punerea în aplicare a principalelor reforme structurale întreprinse de acestea, dar şi despre stadiul negocierii acordului comercial transatlantic, cu Statele Unite. 

România va fi reprezentată la Bruxelles de preşedintele Klaus Iohannis.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
19 Martie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza