Începe "bătălia" pe votul uninomial

În 2012, anul în care se organizează alegeri comasate, reprezentanţii partidelor trebuie să decidă ce fel de sistem de vot vom avea.

Adăugat: 4 Ianuarie 2012
Ultima actualizare:4 Ianuarie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Despre votul uninominal se vorbeşte în România de 10 ani.

Prin acesta se înţelege un mod de alegere directă a unor candidaţi individuali şi nu desemnarea în bloc a unei liste blocate întocmită, pe baza unor criterii mai mult sau mai puţin transparente, de către partid.

Votul uninominal este apreciat în primul rând pentru legătura mult mai directă, pe care o stabileşte între alegător şi ales, introducerea sa având ca scop, printre altele, creşterea încrederii românilor în clasa politică.

La alegerile  trecute s-a votat, pentru prima dată,  după un sistem uninominal  mixt care a permis ca unii deputaţi sau senatori să ajungă în Parlament, deşi în colegiile lor erau pe locul doi sau trei.

Acum se pune din nou problema  schimbării Legii electorale.

La nivel declarativ, toate partidele, cu excepţia UDMR, doresc un vot uninominal pur.

Cert este că Legea electorală va fi modificată înttr-un an electoral, practic pe ultima sută de metri înaintea alegerilor, iar  bătălia finală se va da cel mai probabil, în Parlament.

PDL şi UDMR se contazic pe sistemul de vot  

Prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde a afirmat ca liderii partidului doresc in continuare un sistem de vot uninominal pur pentru alegerile comasate din 2012.

Varianta a fost lansată în dezbatere de preşedinele României.  Traian Băsescu.

El s-a pronunţat pentru introducerea votului uninominal pur, în care parlamentarii să fie aleşi dintr-un singur tur, iar candidatul care ia cele mai multe voturi într-un colegiu să primească funcţia de deputat sau senator.

Singura problemă în discuţie este ajungerea la un punct comun între PDL si UDMR privind sistemul de vot ce va fi aplicat.

"În principiu, la nivelul Biroului Permanent National al PDL, dorinţa este să fie un sistem de vot uninominal pur. UDMR doreşte să recupereze numărul de voturi sau o cât mai mare parte ale voturilor pe care le primeşte şi insistă pe o varianta mixtă: lista şi vot uninominal. Este sistemul electoral care se practica în Germania", au declarat lideri ai UDMR.

Aşadar, reprezentanţii UDMR, se opun sistemului de vot uninominl pur, pronunâîndu-se pentru un sistem mixt, după modelul german. 

Practic, UDMR vrea compensare pe listă. Si asta pentru că sistemul uninominal pur nu i-ar avatanja ,pentru că riscă să nu mai intre în Parlament.

”În momentul în care elimini totalmente proporţionalitatea pentru alegerile în Parlamentul României, ajungi să pierzi o parte importantă a voturilor exprimate,  cel puţin un sfert dintre votanţi nu şi-a mai regăsit reprezentanţii în Parlamentul României. Aceasta înseamnă că Parlamentul nu a reprezentat până la urmă o oglindă clară a ceea ce reprezintă România în momentul alegerilor”, a declarat a declarat preşedintele Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaţilor, Attila Korodi.

Soluţia de compromis la nivelul coaliţiei urmează să găsească în prima parte a anului 2012.

Marian Sârbu: Vrem vot uninominal pur

UNPR susţine votul uninominal pur prin care doar candidatul care a câştigat alegerile în colegiul respectiv să primească mandatul de parlamentar, a declarat, luni, la finalul Biroului Politic Permanent al formaţiunii, Marian Sârbu.

Preşedintele UNPR, Marian Sârbu a afirmat că Uniunea optează pentru un sistem electoral uninominal necompensat, adăugând că, din discuţiile din coaliţie reiese însă că varianta unei compensări nu va putea fi evitată.

"Din punctul de vedere al UNPR, cel care câştigă în colegiul respectiv trebuie să fie parlamentar, să nu mai intre în Parlament şi candidaţii de pe locul doi sau trei, aşa cum este cazul multor actuali parlamentari. O eventuala compensare, într-o formă sau alta, (...) probabil că nu va putea fi evitată", a adăugat Sârbu.

Opoziţia, de acord cu votul uninominal
 
PSD propune un sistem electoral asemănător celui din Marea Britanie, unde primul clasat în urma unui singur tur de scrutin obţine fotoliul de parlamentar.

”Vot uninominal pur înseamnă să câştige mandatul parlamentarul care obţine cele mai multe voturi într-un colegiu electoral, este o chestiune care se stabileşte prin legea electorală”, a precizat senatorul PSD, Dan Şova.

PSD a depus chiar un proiect legislativ în acest sens.

Şi preşedintele PC, Daniel Constantin, susţine chiar varianta votului uninominal necompensat, într-un singur tur de scrutin.

"Eu am pledat ca sistemul în anul 2012 să uniformizăm sistemele de vot de la alegerile locale şi alegerile parlamentare. Deci, este un mesaj binevenit. Cred că l-a dat cam târziu, dar sper ca PDL şi toţi care formează coaliţia să îl înţeleagă şi cred că avem nevoie de un astfel de vot în 2012. Eu chiar merg mai departe şi spun că avem nevoie de un vot uninominal într-un singur tur. Nu înţeleg cum este neponderat în două tururi, dar important este ca cel care are cel mai mare număr de voturi să fie ales", susţine Daniel Constantin.

Este clar că opinia generală se îndreaptă către votul uninominal la alegerile din 2012.

La liste de partid nu se mai poate reveni,  dar alegătorii trebuie să afle  ce fel de uninonimal va fi.

Şi asta cât mai curând, pentru că alegerile bat la uşă.
 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
4 Ianuarie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza