Începe alocarea mandatelor de parlamentar

Birourile electorale de circumscripţie vor aloca, începând de astăzi, noilor aleşi mandatele de senatori şi deputaţi, rezultate în urma alegerilor parlamentare.

Adăugat: 16 Decembrie 2016
Ultima actualizare:16 Decembrie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Birourile electorale de circumscripţie vor aloca, începând de astăzi, noilor aleşi mandatele de senatori şi deputaţi, rezultate în urma alegerilor parlamentare.

Acestea trebuie validate înainte de depunerea jurământului de către comisiile parlamentare speciale, care se vor constitui în prima şedinţă a noului legislativ.

Potrivit rezultatelor, PSD a obţinut 221 de mandate în viitorul Parlament, PNL - 99 de mandate, USR - 43, UDMR - 30, ALDE - 29 şi PMP 26 de mandate. 17 mandate revin minorităţilor, altele decât cea maghiară.

Potrivit Constituţiei, preşedintele are la dispoziţie cel mult 20 de zile de la scrutin pentru convocarea Parlamentului proaspăt ales.

După stabilirea datei convocării, Senatul şi Camera Deputaţilor se întrunesc în şedinţe separate conduse de cel mai în vârstă parlamentar.

Se constituie comisiile de validare a mandatelor şi grupurile parlamentare.

Confirmarea mandatelor se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor sau senatorilor prezenţi.

După constituirea grupurilor parlamentare sunt declanşate consultările pentru desemnarea unui premier.

În Legea Fundamentală se precizează că şeful statului desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament, ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a formaţiunilor politice reprezentate în legislativ.

Premierul desemnat are la dispoziţie 10 zile pentru alcătuirea echipei şi a programului de guvernare, după care vine în Parlament pentru a primi votul de încredere.


 Autor:
Adriana Leu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
16 Decembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza