Încep negocierile pentru bugetul multianual al UE

Liderii europeni discută, la Bruxelles, priorităţile politice pentru viitorul cadru financiar multianual.

Adăugat: 23 Februarie 2018
Ultima actualizare:23 Februarie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană discută, astăzi, la Bruxelles, la reuniunea informală a Consiliului European, teme instituţionale şi priorităţile politice pentru viitorul cadru financiar multianual.

La reuniune participă şi preşedintele Klaus Iohannis.

Negocierile oficiale pe marginea bugetului multianual al Uniunii Europene de după 2020 încă nu au început, dar deja există câteva formule sau concepte în discuţie.

Şefii de stat şi de guvern vor încerca să lămurească în ce măsură se poate obţine unanimitate pe marginea ideii ca pe viitor contribuţia fiecărui stat membru la bugetul comun să crească la cel puţin 1,1% din PIB, aşa cum propune Comisia Europeană, pentru a compensa pierderea contribuţiei Marii Britanii după Brexit.

De asemenea, se vehiculează deja ideea ca, în cadrul viitorului buget, politici esenţiale pentru reducerea decalajelor de dezvoltare, ca politica agricolă comună şi politica de coeziune, să fie restructurate, ceea ce poate însemna fonduri mai mici, reducerea plăţilor directe şi o selecţie mai riguroasă a proiectelor finanţate cu bani europeni.

O altă idee care se prefigurează este ca accesul la fondurile europene să fie condiţionat de respectarea statului de drept.

Liderii europeni vor discuta şi despre reformarea instituţională şi aici e prevăzută o restructurare a Comisiei Europene după alegerile parlamentare din 2019. Înainte de desemnarea următoarei Comisii Europene, liderii vor trebui să decidă dacă reduc sau nu numărul de membri ai Comisiei.Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
23 Februarie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza