Încep formalităţile pentru preluarea mandatelor de către noii parlamentari

Noul Parlament al României a fost convocat de preşedintele Klaus Iohannis pentru mâine, dar senatorii şi deputaţii încep încă de astăzi formalităţile pentru preluarea mandatelor.

Adăugat: 19 Decembrie 2016
Ultima actualizare:19 Decembrie 2016

Politica Romaneasca
Foto: preluarea mandatelor de parlamentar- foto Alina Stănuţă
trimite pe mail

Săptămâna aceasta ar urma să cunoaştem şi numele viitorului premier, după ce şeful statului va avea o nouă rundă de consultări cu partidele parlamentare.

Pentru validarea mandatelor, Senatul şi Camera Deputaţilor aleg în prima şedinţă o comisie de validare.

Parlamentarii a căror alegere a fost validată depun jurământul de credinţă faţă de ţară şi popor.

După această primă etapă, senatorii şi deputaţii se organizează în grupuri parlamentare.

Grupurile parlamentare pot fi constituite cu cel puţin şapte membri la Senat şi 10 la Camera Deputaţilor.

Odată grupurile parlamentare stabilite, se declanşează procedura pentru alegerea structurilor de conducere, preşedinţii celor două camere şi membrii birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

După constituirea grupurilor parlamentare sunt declanşate şi consultările pentru desemnarea unui premier.

În legea fundamentală se precizează că şeful statului desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a formaţiunilor politice reprezentate în legislativ.

Pentru miercuri şi joi, şeful statului, Klaus Iohannis, a anunţat o nouă serie de consultări.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, spunea că este dreptul preşedintelui de a desemna un premier, însă decizia aparţine Parlamentului.

El preciza că şeful statului nu poate ignora existenţa unei majorităţi, aşa cum se anunţă a fi cea dintre PSD şi ALDE.  

"Noi nu mergem la negocieri. Noi, când vom face o propunere, înseamnă că am gândit-o şi este o propunere care, într-un ansamblu guvernamental şi parlamentar, poate pune în practică programul de guvernare", a declarat Liviu Dragnea.  

Acesta mai spunea că ALDE este un partener de încredere pentru PSD, dar recunoştea că a fost surprins de discuţiile informale pe care Călin Popescu Tăriceanu le-a avut cu şeful statului şi cu cei de la PNL.

În replică, preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a spus că au avut loc discuţii cu cei de la ALDE pentru coagularea forţelor politice de dreapta. C

Cu toate acestea, nu s-a pus problema ca Tăriceanu să preia funcţia de preşedinte PNL, a susţinut Raluca Turcan. 

"Au fost discuţii informale din partea unor colegi, însă nu s-a urmărit oferirea funcţiei de preşedinte al PNL pentru Călin Popescu Tăriceanu", spunea Turcan.  

După ce preşedintele desemnează premierul, acesta are la dispoziţie 10 zile pentru alcătuirea echipei şi a programului de guvernare, după care vine în Parlament pentru a primi votul de încredere, mai precizează reporterul RRA.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
19 Decembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza