In memoriam Mircea Ionescu Quintus

Mircea Ionescu Quintus s-a născut în Crimeea, într-o familie de vechi liberali, iar în PNL s-a înscris în 1936.

Adăugat: 16 Septembrie 2017
Ultima actualizare:16 Septembrie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Mircea Ionescu Quintus
trimite pe mail

Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a murit ieri, la vârsta de 100 de ani.

Trupul neînsufleţit va fi depus mâine la capela bisericii Bunavestire din Ploieşti, iar slujba de înmormântare va avea loc luni, la ora 12:00.

Mircea Ionescu Quintus s-a născut în Crimeea, într-o familie de vechi liberali, iar în PNL s-a înscris în 1936.

A fost deţinut politic după venirea regimului comunist, iar din decembrie 1989 s-a implicat în refacerea PNL.

A condus acest partid în perioada 1993 - 2001, a avut trei mandate de parlamentar, dar a ocupat şi funcţia de ministru al justiţiei. În tinereţe a făcut sport, iar în una din ultimele sale declaraţii spunea că lecţiile învăţate le-a aplicat şi în politică.

"Când ai un adversar, să te porţi corect, fair play. Am fost şi preşedintele Senatului şi vreau să vă spun că am votat toate legile necesare, datorită modului în care am împăcat grupurile parlamentare să se alăture legilor bune. Se poate face treabă în România şi cu înţelegere, nu numai cu duşmănie", a spus Mircea Ionescu Quintus.

Decorat cu Ordinul Steaua României în rang de Ofiţer

În luna martie, Mircea Ionescu Quintus a fost decorat la Palatul Cotroceni cu Ordinul Steaua României în rang de Ofiţer, cu o zi înainte de a împlini 100 de ani.

Cu acel prilej, seniorul liberal a spus că şi-a făcut mereu datoria faţă de societate şi de ţară şi a prezentat o epigramă dedicată momentului: "O sută ani mi se adună, ca prin păduri semeţii brazi/ Şi s-or găsi destui să spună: ce mai înseamnă suta azi"?

Condoleanțele politicienilor

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă în mesajul său de condoleanţe că seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus a fost un om de stat demn şi responsabil, care a contribuit la revigorarea unei doctrine democratice în anii '90.

La rândul său, actualul şef al PNL, Ludovic Orban, spune că viaţa lui Mircea Ionescu Quintus este un model pentru orice român, pentru orice liberal, o viaţă pusă în slujba naţiunii române.

"S-a stins un om cât o istorie", susţine şi liderul PSD, Liviu Dragnea.

El adaugă ca Mircea Ionescu Quintus a promovat o politică naţională bazată pe respect şi dialog.

USR este de părere că prin moartea seniorului liberal, tabăra înţelepciunii politice devine mai săracă, iar UDMR, că politica românească pierde, o dată în plus, modul de a face politică decent, echilibrat şi înţelept.Autor:
Angela Matei
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
16 Septembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza