În interiorul sau în afara Spaţiului Schengen? Dezbatere în Parlamentul European

În interiorul sau în afara Spaţiului Schengen? Este tema dezbaterii pe care o găzduieşte reţeaua de radiouri europene Euranet astăzi la Parlamentul European.

Adăugat: 19 Aprilie 2016
Ultima actualizare:19 Aprilie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Din Spaţiul Schengen de liberă circulaţie fac parte 30 de ţări care au eliminat controalele de la frontierele lor şi chiar au desfiinţat graniţele. Majoritatea sunt din Uniunea Europeană, la care se adaugă Elveţia, Liechtenstein, Norvegia şi Islanda.

În schimb, sunt ţări ale Uniunii care nu au dorit să adere - Marea Britanie şi Irlanda -, dar şi altele care încă nu îndeplinesc condiţiile de intrare: Bulgaria, Cipru, Croaţia şi România.

De ceva vreme, Spaţiul Schengen se află sub o presiune uriaşă din cauza afluxului de migranţi care fug din Orientul Mijlociu şi din Africa din calea războaielor şi a sărăciei, în speranţa că în Europa vor trăi mai bine.

Pe de altă parte, atentatele sângeroase de la Paris şi de la Bruxelles au pus sub semnul întrebării toate valorile şi principiile Spaţiului Schengen şi chiar existenţa sa.

Dacă până acum câţiva ani dezvoltarea economică, finanţele şi protejarea mediului erau principalele preocupări ale europenilor, acum pe agendele autorităţilor s-au impus securitatea, lupta împotriva terorismului şi stăvilirea fluxului de migranţi.

Mai multe state au suspendat deja normele Schengen şi au reintrodus controale la frontieră, în încercarea de a face faţă noilor ameninţări.

Toate aceste aspecte vor fi analizate astăzi la Bruxelles de jurnaliştii Euranet în dialog cu cetăţenii.

Reţeaua radiourilor europene Euranet Plus, din care face parte şi Radio România, organizează lunar dezbateri în seria 'Colţul cetăţenilor' cu scopul de a fi cât mai aproape de preocupările oamenilor, de a le oferi informaţii despre drepturile lor printr-un dialog deschis, pentru a descoperi diferenţele dintre normele europene şi modul în care sunt ele aplicate în viaţa de zi cu zi.

Rezultatele provizorii ale unui sondaj de opinie propus de reţeaua Euranet, la care încă mai puteţi participa pe internet până la 27 aprilie, arată că 63% dintre cetăţeni consideră că Uniunea Europeană şi-a deschis prea larg graniţele pentru solicitanţii de azil.

Cât priveşte libera circulaţie, 65% spun că da, trebuie păstrată libertatea de circulaţie în Uniune, în timp ce aproximativ 26% cred că ar trebui impuse unele restricţii dacă situaţia o impune.

Doar 9% apreciază că libera circulaţie trebuie restricţionată din cauza ameninţărilor teroriste.Autor:
Daniela Coman
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
19 Aprilie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza