Impozitarea profitului companiilor din UE, în dezbaterea Parlamentuuli European

Parlamentul European dezbate o propunere a executivului comunitar de relansare a unui proiect ce va aduce schimbări de amploare privind impozitarea profitului companiilor din uniune.

Adăugat: 19 Septembrie 2015
Ultima actualizare:19 Septembrie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Proiectul are nevoie de o susţinere politică cât mai mare, iar preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi comisarul Pierre Moscovici au suţinut împreună proiectul în faţa eurodeputaţilor din Comisiile pentru taxe şi politică economică şi monetară.

Sistemul actual de norme de impozitare a întreprinderilor este nedrept - le-a spus eurodeputaţilor, încă de la început, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

În timp ce unele companii pierd, altele câştigă pentru că se ascund în multitudinea de norme naţionale - a explicat şeful executivului comunitar.

De aceea, Comisia a relansat proiectul de creare a unei baze de impozitare comune.

Astfel, o companie ar trebui să respecte un singur sistem pentru calcularea venitului impozabil, mai degrabă decât norme diferite în fiecare stat membru în care îşi desfăşoară activitatea.

În plus, marile companii, precum multinaţionalele, ar putea să depună o singură declaraţie fiscală pentru întreaga lor activitate.

În acest fel, comisia spune că va fi oprită o practică tot mai des folosită de marile corporaţii care îşi mută artificial profiturile în ţări cu impozitare redusă pentru diminuarea poverii fiscale.

Pierd însă statele cu taxe mai mari care se văd puse în situaţia scăderii neprevăzute a veniturilor.

Întrucât în 2011 proiectul a stârnit reacţii adverse, comisia propune acum o implementare graduală şi, pentru că fiecare stat membru are drept de veto, executivul comunitar încearcă să obţină o susţinere politică cât mai largă, a recunoscut deschis în faţa europarlamentarilor comisarul pentru politică economică şi afaceri financiare, Pierre Moscovici.

"Fără voinţă politică nu va fi nicio schimbare. De aceea raportul vostru, susţinerea voastră sunt foarte importante. Salut presiunea exercitată de Parlamentul European asupra statelor membre, pentru că avem nevoie de această susţinere", a spus el.

Dar până la aprobarea acestui proiect, UE a implementat deja măsuri pentru a combate erodarea bazei de impozitare a statelor prin mutarea profiturilor.

Astfel, din 2016 ţările membre trebuie să adopte noi reguli pentru eliminarea dublei neimpuneri în cazul dividendelor. De asemenea, schimbul automat de informaţii va fi extins şi pentru dobânzi sau venituri din vânzarea de active financiareAutor:
Costin Grigore
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
19 Septembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza