Impozitarea diferențiată "nu va introdusă în acest an"

Premierul Victor Ponta anunță că impozitarea diferențiată a veniturilor nu va fi introdusă în 2013, dar se are în vedere o taxare mai redusă pentru diferite categorii sociale.

Adăugat: 1 Ianuarie 2013
Ultima actualizare:1 Ianuarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Impozitarea diferenţiată a veniturilor nu va fi probabil introdusă în acest an, dar principiul conform căruia taxarea trebuie sa fie mai redusă pentru unele categorii sociale va fi avut în vedere în continuare, a declarat, marţi seara, premierul Victor Ponta.

Întrebat dacă sistemul diferenţiat de impozitare a veniturilor, cu cote de 8%, 12% si 16%, este avut în vedere pentru acest an acest an sau pentru anii viitori, premierul a arătat că, foarte probabil, acest tip de impozitare nu va fi aplicat din 2013.

"Nu pentru 2013, dar era vorba de un principiu care a constituit cel mai dificil compromis între PSD şi PNL. Liberalii au spus să păstrăm un nivel scăzut de taxare, acel 16%, iar noi, social-democraţii, am spus: nicăieri în lume -se mai întâmplă în Rusia şi în Bulgaria, e adevărat - dar nicăieri în lumea civilizată oamenii nu plătesc exact acelaşi impozit şi când au o sută de lei, şi când au un milion. A fost un compromis care eu cred că este corect şi util. În 2013 probabil că nu vom reuşi să ne ducem la 12% şi 8%, însă cele două principii, acela că în România nu mergem cu o taxare foarte ridicată, dar că există categorii sociale faţă de care taxarea trebuie să fie mai redusă decât pentru marea masă a cetăţenilor, amîndouă sunt principii moderne", a afirmat Ponta la România TV.

El a precizat însă că doreşte în continuare ca din acest an sa fie aplicată o taxă pe valoarea adaugată redusă la alimente.

Potrivit programului de guvernare Ponta II, "în orizontul 2013-2016" TVA va reveni la nivelul de 19%, taxele parafiscale se vor reduce la jumătate, iar"pe parcursul mandatului" va fi introdus impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.

În program figurează şi introducerea TVA redusă la alimente.

Salariile se mențin la nivelul actual. Cresc pensiile

Premierul Victor Ponta susține că 2013 va fi un an stabil și corect, în care salariile se mențin la nivelul actual, iar pensiile cresc cu 4%.

"Va fi un an stabil şi un an corect, în care în primul rând salariile, aşa cum au crescut ele la 1 iunie şi la 1 decembrie, se acordă şi nu se mai taie în niciun fel, iar pensiile, aşa cum ştiţi foarte bine, s-au indexat de la 1 ianuarie cu acel 4% prevăzut de lege. Deci este un an stabil şi un an de seriozitate în care nu mai tăiem nimic, dar în acelaşi timp nu este un an în care să deschidem baierele pungii mai mult decât atât. Am mărit salariile anul trecut, mărim pensiile cu acel 4%", a spus premierul.

Potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptată în ultima ședință de guvern, salariile bugetarilor se vor menţine la nivelul lunii decembrie pe tot parcursul anului viitor.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
1 Ianuarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza