IMM-urile susţin că noua declaraţie ANAF este birocratică

IMM-urile cer simplificarea birocraţiei pentru microîntreprinderi şi întreprinderile mici, în ceea ce priveşte înregistrarea în scopuri de TVA.

Adăugat: 18 Ianuarie 2016
Ultima actualizare:18 Ianuarie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România susţine că noua declaraţie, instituită de ANAF în acest scop la începutul acestui an, conţine o cantitate nejustificat de mare de informaţii, care duce la un proces birocratic de durată.

Potrivit preşedintelui Consiliului, Ovidiu Nicolescu, unele dintre informaţiile solicitate sunt deja colectate de diverse instituţii ale statului, iar altele sunt nerelevante sau neconcludente.

În plus, noul formular nu poate fi depus online, iar evaluarea acestuia, pentru care nu există o procedură transparentă, nu poate fi contestată de contribuabil.

"Formularul reprezintă un chestionar de centralizare a unor informaţii incluse deja în alte formulare sau baze de date deţinute de autorităţile publice centrale, întreaga procedură de evaluare a intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA fiind neclară şi netransparentă. Ordinul ANAF nu respectă legislaţia privind testul IMM-urilor şi nu a fost discutat în comisia de dialog social. Cerem eliminarea neclarităţilor din procedura de evaluare a intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA, astfel încât liberul arbitru al fiscului să nu nu se poată transforma în abuz",  a spus preşedintele CNIPMMR.

 În context, reprezentanţii IMM-urilor cer regândirea acestui ordin iar unul dintre criterii ar putea fi istoricul companiei.

   Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
18 Ianuarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza