Igor Dodon, "amenințat cu demiterea"

Deputaţi ai Partidului Liberal din Republica Moldova îl ameninţă pe preşedintele Igor Dodon cu demiterea.

Adăugat: 10 Ianuarie 2017
Ultima actualizare:10 Ianuarie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova
trimite pe mail

În Republica Moldova, deputaţi ai Partidului Liberal, aflat în coaliţia de guvernare, îl ameninţă pe preşedintele Igor Dodon cu demiterea în cazul în care nu va accepta propunerea formaţiunii pentru funcţia de ministru al apărării.

Administraţia prezidenţială afirmă, însă, că şeful statului nu este obligat să ţină cont de solicitările majoriăţii parlamentare, astfel încât liberalii au cerut punctul de vedere al Curţii Constituţionale.

Deputaţii Partidului Liberal îi solicită Curţii Constituţionale să se pronunţe dacă preşedintele Republicii Moldova poate respinge candidaturile unor miniştri.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a precizat că legea supremă nu este foarte explicită în acest sens, aşa cum este în cazul numirii judecătorilor sau a procurorului general şi de aceea, este necesară interpretarea Curţii Constituţionale.

Consilierul prezidenţial în domeniul juridic Maxim Lebedinschi a comentat însă pentru Radio Chişinău că un preşedinte ales de către popor nu este obligat să fie supus unei majorităţi parlamentare sau unui actor politic.

PL a depus sesizarea la Curtea Constuţională după ce Igor Dodon a sugerat în câteva rânduri că ar putea respinge candidatura lui Valeriu Munteanu, propus de Partidul Liberal la funcţia de ministru al apărării.

Mihai Ghimpu a declarat însă că Igor Dodon ar putea fi demis din funcţie dacă va respinge candidatura acestuia.

Amintim că fostul ministru al apărării, Anatol Şalaru, a fost demis la sfârşitul lui decembrie de Igor Dodon, la solicitarea liberalilor, după ce aceştia i-au retras sprijinul politic, în urma unor conflicte de partid.Autor:
Mariana Vasilache, Radio Chișinău
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
10 Ianuarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza