ÎCCJ va decide pe 27 octombrie incompatibilitatea lui Klaus Iohannis

Candidatul ACL la alegerile prezidenţiale şi lider al PNL, Klaus Iohannis va afla pe 27 octombrie verdictul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în procesul de incompatibilitate.

Adăugat: 23 Octombrie 2014
Ultima actualizare:23 Octombrie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Iniţial, instanţa supremă a stabilit pentru 18 noiembrie judecarea dosarului, însă ANI a solicitat preschimbarea termenului, pe motiv că acesta a fost fixat după al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

Procesul lui Iohannis a ajuns la instanţa supremă după ce, pe 25 septembrie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul ANI prin care s-a constatat că acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate.

ANI a făcut recurs, însă dosarul a întârziat foarte mult, ceea ce l-a determinat pe preşedintele Agenţiei, Horia Georgescu, să trimită recent conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie o cerere prin care solicita acestei instanţe să stabilească un prim termen în vederea judecării urgente a 33 de dosare care au ca obiect incompatibilităţile de tip 'RAJA', printre care şi cel al lui Iohannis.

În aprilie 2013, Klaus Iohannis a fost declarat în stare de incompatibilitate de ANI, deoarece deţine simultan funcţia de primar al Sibiului şi reprezentant al municipalităţii în Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Apă Canal SA şi SC Pieţe SA.

Pe 30 septembrie se anunţa că procesul privind incompatibilitatea lui Klaus Johannis va continua la Instanţa Supremă, după ce judecătorii au acceptat recursul făcut de ANI, la decizia anterioară prin care Klaus Iohannis obţinuse câştig de cauză.

Astfel, Klaus Iohannis va trebui să se prezinte din nou în faţa instanţei pentru a se apăra în faţa acestor acuzaţii de incompatibilitate.

Inspectorii de integritate au constatat în aprilie 2013 că acesta deţinea simultan funcţia de primar şi de reprezentant al municipalităţii în adunarea generală a două societăţi comerciale.

Magistraţii instanţei supreme nu au stabilit încă o dată pentru judecarea acestuia.

Potrivit legii civile, pe 30 septembrie a avut loc doar o etapă procedurală.

Magistraţii au făcut un raport care va fi comunicat reclamantei, ANI, şi pârâtului, Klaus Iohannis.

Iohannis: Nu există nicio stare de incompatibilitate

Preşedinte PNL, Klaus Iohannis, a declara la aceea dată, că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în procesul său de incompatibilitate este normală şi în concordanţă cu noul Cod de Procedură Civilă.

"În acest moment nu există nicio stare de incompatibilitate în ceea ce mă priveşte. Singura hotărâre a unei instanţe referitoare la această speţă este cea a Curţii de Apel Alba conform căreia raportul ANI a fost invalidat. Tocmai din acest motiv am toată încrederea că oricare altă instanţă de judecată s-ar pronunţa în acest caz soluţia va rămâne neschimbată", spunea Iohannis la 30 septembrie.Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
23 Octombrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza