ÎCCJ a făcut publică motivare deciziei condamnării lui Adrian Năstase

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a făcut publică, luni, 26 noiembrie, motivarea deciziei definitive prin care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul Calitatii".

Adăugat: 26 Noiembrie 2012
Ultima actualizare:26 Noiembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Potrivit motivării magistraţilor ÎCCJ, "Adrian Năstase, în calitate de preşedinte de partid la momentul la care au fost săvârşite faptele pentru care a fost judecat şi condamnat, avea o mare influenţă asupra celor consideraţi complici în dosar".

În document este precizat faptul că Năstase a coordonat simpozionul "Trofeul Calităţii", în interesul de a strânge bani pentru campania electorală pentru prezidenţialele din 2004.

De asemenea, Adrian Năstase este arătat drept "un exemplu negativ" de către judecători, pentru modul în care şi-a folosit influenţa politică.

Conform motivării ÎCCJ, inculpaţii din dosarul "Trofeul Calităţii" au obţinut un beneficiu constând în sume de bani sau menţinere în funcţii publice, avantajul substanţial revenind, "fără îndoială, persoanei pentru care întreaga «afacere» a fost pusă în mişcare, respectiv lui Adrian Năstase".

Judecătorii mai notează, în motivarea deciziei definitive din 20 iunie a instanţei supreme, dată publicităţii luni, că activitatea desfăşurată de inculpaţii din acest dosar reprezintă, "fără echivoc, un caz de corupţie la cel mai înalt nivel", întrucât era Năstase "unul dintre cei mai importanţi exponenţi ai clasei politice româneşti, preşedinte al celui mai mare partid politic la nivelul anului 2004, prim-ministru în funcţie la acel moment şi candidat cotat cu şanse reale la cea mai înaltă demnitate a statului român".

Totodată, instanţa arată că, în acest caz, nu a fost vorba despre o simplă finanţare ilegală a unei campanii electorale, ci despre punerea la dispoziţia lui Năstase a unor fonduri ilicite de patru ori mai mari decât cele declarate oficial pentru întreaga campanie electorală a acestuia.

Adrian Năstase, condamnat

În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În 5 noiembrie, completul de cinci judecători de la instanţa supremă a amânat pentru 3 decembrie contestaţia în anulare formulată de Năstase în cazul deciziei definitive de condamnare la doi de închisoare, din cauză că la dosar nu a ajuns motivarea sentinţei.

Judecarea contestaţiei în anulare a fost amânată, de altfel, de două ori, din cauză că la dosarul cauzei nu a ajuns motivarea deciziei din 20 iunie.

Şi Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, condamnată în dosarul "Trofeul calităţii" la şase ani de închisoare, a formulat o contestaţie în anulare, completul de cinci judecători stabilind ca şi acţiunea ei să fie judecată în 3 decembrie.Autor:
Diana Surdu
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
26 Noiembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza