Hunor: Ori participarea la guvernare la nivel de miniştri, ori în opoziţie

Conducerea UDMR s-a reunit la nivel de Consiliu al Reprezentanţilor Unionali pentru evaluarea rezultatelor la alegeri şi găsirea unei soluţii de cooperare cu USL.

Adăugat: 15 Decembrie 2012
Ultima actualizare:15 Decembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, este de părere că o eventuală participare a Uniunii la guvernare alături de USL ar trebui să se facă la nivel de miniştri, nu la nivel de secretari de stat sau şefi de agenţii.

El a făcut apel la reprezentanţii Consilului Unionali să decidă cu "înţelepciune" asupra rămânerii sau nu în opoziţie.

Kelemen Hunor a mai spus că liderii Uniunii trebuie să vadă ce este mai bine pentru UDMR şi pentru maghiarii din Transilvania şi să ia o decizie responsabilă, bazată pe înţelepciune, în ceea ce priveşte intrarea la guvernare.

"Participarea la guvernare alături de USL înseamnă ministru, nu secretar de stat şi directori şi şefi de agenţii. Şi acestea sunt importante, dar de aici să pornim, o colaborare cu miniştri. Altă opţiune este opoziţia, dar din opoziţie nu va exista dialog şi nu putem implementa proiectele noastre. A treia opţiune nu o văd - sprijinirea USL în Parlament cu voturile noastre -, pentru că ei nu au nevoie de voturile noastre. Trebuie să decidem dacă vrem să avem un cuvânt de spus, să fim prezenţi acolo unde se iau decizii, deşi matematic nu este nevoie de voturile noastre, să ne hotărâm astfel încât cuvântul nostru să se facă auzit, a declarat liderul UDMR, la Târgu-Mureş.

Kelemen Hunor  a subliniat că nu crede că varianta susţinerii majorităţii în Parlament este o opţiune pentru formaţiunea pe care o conduce, întrucât USL are un procent confortabil în forul legislativ.

Liderul UDMR a amintit că în unele judeţe precum Covasna, Harghita, Mureş şi Maramureş s-au pierdut voturi şi l-a făcut responsabil de acest lucru pe celălalt partid maghiar, PPMT  pe care l-a acuzat că "a făcut rău politicii, a slăbit reprezentarea parlamentară, a slăbit reprezentarea maghiară".

"Întrebarea e ce vom putea face cu puterea slăbită în Parlament? Avem nouă senatori, să vedem (...) cum să ne comportăm astfel încât drepturile minorităţilor să nu fie slăbite iar tot ce am obţinut până acum să nu fie diminuat într-o majoritate de două treimi?", s-a întrebat Kelemen.

Liderul UDMR a susţinut că dacă sistemul electoral va fi modificat, trebuie insistat pe asigurarea reprezentării proporţionale.

El a apreciat că în anul 2012 au fost  "cele mai grele din ultimii 23 de ani" campanii electorale,  şi că în urma  alegerilor parlamentarele  "un ochi râde, unul plânge", întrucât s-a obţinut reprezentare parlamentară, dar faţă de 2008 s-au pierdut patru mandate, printre care şi cel al lui Gyorgy Frunda.

"Am pierdut colegi, politicieni din Parlament (...). Acestora le mulţumesc pentru acea muncă cu care au sprijinit reprezentarea intereselor maghiare. Gyorgy Funda, care după două decenii nu mai face politică în Parlament. Nădăjduiesc că (...) munca şi experienţa lui Frunda ne vor fi de folos şi în viitor." a mai afimat Hunor.

Sâmbătă, în sala mare a Teatrului Naţional din Târgu Mureş s-a reunit Consiliul Reprezentanţilor Unionali ai UDMR, care are pe ordinea de zi raportul politic al preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, urmat de raportul de campanie al staff-ului electoral central.

În cadrul reuniunii, forul legislativ al UDMR urmează să împuternicească preşedinţia Uniunii să poarte discuţii cu Uniunea Social Liberală, în vederea cooptării UDMR la guvernare.

Potrivit preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, în cazul în care va fi identificată o soluţie de cooperare-colaborare, atunci UDMR va merge pe varianta colaborării cu USL-ul.

Argumentele lui Kelemen Hunor în favoarea acestei decizii "sunt interese importante pentru România şi pentru comunitatea maghiară, care pot fi susţinute cu tărie doar dacă există o astfel de colaborare cu cei care au câştigat alegerile.

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat vineri, la finalul reuniunii Consiliului Consultativ al Platformelor UDMR de la Târgu Mureş, că alegerile parlamentare au fost cele mai grele, atât din cauza competiţiei exercitate de Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), cât şi din cauza vremii nefavorabile.

Pe de altă parte, Kelemen Hunor a spus că pierderea voturilor nu poate fi imputată nici vremii, nici Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania şi că UDMR are nevoie de o analiză serioasă pentru a trage concluziile corecte şi pentru reorganizarea anumitor segmente din viaţa UDMR, cu ocazia modificării Statutului formaţiunii, programată pentru Congresul din primăvară.


 Autor:
Raul Matiş
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
15 Decembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza