Hunor: Nu sunt de acord să vină oamenii din Ungaria să protesteze la noi

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a susţinut că protestatarii de extremă dreapta din Ungaria ar fi trebuit să manifesteze în Ungaria, şi nu în România, nici la Târgu Mureş şi nici în alte localităţi.

Adăugat: 11 Martie 2014
Ultima actualizare:11 Martie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marţi că nu este de acord să vină oameni din Ungaria şi să protesteze în ţara noastră.

El a făcut declaraţii la Palatul Parlamentului, întrebat despre incidentele de luni de la Târgu Mureş.
    
"Cei care au venit şi au protestat din Ungaria, vorbesc de extrema dreaptă, ar trebui să protesteze în Ungaria. Noi ne-am delimitat de ei, nu noi am organizat, nu noi i-am invitat. Când vine un grup de extremă dreaptă din Ungaria sau de oriunde eu cred că fiecare om cu valori şi principii democratice trebuie să se delimiteze", a spus liderul Uniunii.
    
Referitor la evenimentul propriu-zis, Kelemen a menţionat că acesta este un eveniment istoric, care nu are nicio legătură cu relaţiile româno-maghiare.
    
"Legat de evenimentul propriu-zis, este un eveniment istoric care n-ar nicio legătură cu relaţiile româno-maghiare, s-a întâmplat acum 160 de ani şi este o comemorare. Eu nu sunt de acord să vină oamenii din Ungaria să protesteze la noi, nici la Târgu Mureş, nici în alte localităţi", a declarat Kelemen Hunor.

Marş cu incidente pentru autonomia ţinutului secuiesc la Târgu Mureş

Luni seară, aproximativ 4.000 de persoane au participat la comemorarea secuilor ucişi în 1854, organizată la Târgu Mureş, CNS cerând autonomia ţinutului secuiesc, dar şi începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii.

Comemorarea secuilor martiri, executaţi în urmă cu 160 de ani pentru că s-au revoltat împotriva dominaţiei habsburgice, a degenerat, însă, într-un conflict între forţele de ordine şi unii participanţi la manifestare.

Aceştia au pornit într-un marş neautorizat spre Prefectură, unde au vrut să depună o petiţie prin care se solicită autonomia ţinutului secuiesc.
    
După cum ne-a transmis corespondentul RRA, Raul Matiş, pe parcursul deplasării unii dintre participanţi, care purtau însemne specifice Organizaţiei "64 de Comitate" şi aveau feţele acoperite cu cagule, au aruncat cu petarde, au forţat pătrunderea pe partea carosabilă, au încercat să provoace forţele de ordine şi au scandat lozinci antiromâneşti.
    
Şi la Budapesta a avut loc, luni, o manifestaţie, în care s-a cerut autonomia ţinului secuiesc.

Potrivit corespondentului RRA Emil Groza, organizatorii acţiunii solicită Guvernul României să iniţieze negocieri în acest sens.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Reporter:
Raul Matiş, Emil Groza
Adăugat:
11 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza